Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det är lätt att isolera sig om man har ett hem att gå till" – San Francisco hyllas för sin hantering av coronakrisen, men anklagas för att ha försummat sina hemlösa

Från 2020
Uppdaterad 01.05.2020 20:33.
Shyhyene var hemlös i 14 år i San Francisco.
Bildtext Shyhyene bodde ofta i tält under sina fjorton år som hemlös i San Francisco.
Bild: Andreas Vingaard

San Francisco är hemstaden för många teknologimiljonärer och världsberömda företag såsom Uber och Twitter. Men staden har en baksida: tusentals hemlösa som under den pågående coronakrisen är i en oehört utsatt situation. Svenska Yle besökte San Francisco tidigare i år.

San Francisco, Kalifornien.

En äldre kvinna sitter kraftigt framåtlutad i en rollator. Hon verkar sova.

En man med tom blick kommer fram och ber om en cigarett.

Tälten sticker ut i stadsbilden.

Vissa står uppspända medan andra monterats ned för dagen och ligger i en hög på trottoaren.

Det är tidigt i mars när Svenska Yle besöker stadsdelen Tenderloin i San Francisco. Här syns hemlösheten överallt.

Vi träffar Shyhyene Brown som var hemlös i 14 år. Hon övernattade i tält eller i tillfälliga härbärgen, berättar hon. Nu har hon hyrt bostad och haft tak över huvudet i över ett år.

Men dagarna tillbringar Brown fortfarande ofta på gatan i Tenderloin.

- Mina vänner finns här ute. De är min familj och jag känner mig fortfarande som en av dem.

Tält för hemlös person i Tenderloin, San Francisco.
Bildtext Tälten som de hemlösa övernattar i präglar stadsbilden i stadsdelen Tenderloin.
Bild: Andreas Vingaard

San Francisco har idag drygt 8 000 hemlösa personer enligt stadens egen statistik. Vissa menar att de är långt fler.

Myndigheternas statistik uppdateras årligen. Det går till så att man under en viss natt om året runtom i USA beger sig ut på gatan och räknar hur många personer som bor utomhus. Till siffrorna tillfogas sedan antalet personer på olika tillfälliga akutboenden.

Det pågår en ständig diskussion gällande metodens tillförlitlighet. Kritiker menar att den konsekvent underskattar antalet hemlösa.

Enligt bostadsministeriet i USA hade landet i fjol över 560 000 hemlösa.

Det är en ökning på 2,7 procent jämfört med året innan.

Särskilt stort är problemet i Kalifornien, som har över 150 000 hemlösa. Ökningen jämfört med i fjol var över 16 procent.

Hemlös kvinna sitter i sin rollator i stadsdelen Tenderloin i San Francisco.
Bildtext I Tenderloin syns hemlösheten överallt.
Bild: Yle/Ville Hupa

Aktivist: Många amerikaner anser fortfarande att hemlösheten beror på ett personligt misslyckande

Stödboenden, informationspunkter, soppkök och hälsorådgivning. Mycket av den service som erbjuds åt de hemlösa finns i Tenderloin.

Här har också Coalition for the homelessness sina lokaler. Hjälporganisationen har i över 30 år arbetat för att underlätta situationen för stadens hemlösa.

I lokalerna på den andra våningen till ett äldre höghus möter vi Quiver Watts och TJ Johnstone.

Båda jobbar huvudsakligen med att ge ut föreningstidningen Street sheet, som bevakar de hemlösas situation i San Francisco.

Aktivisterna och journalisterna Quiver Watts och TJ Johstone hjälper hemlösa i San Francisco.
Bildtext TJ Johstone (till vänster) och Quiver Watts vill ge de hemlösa i San Francisco en röst.
Bild: YLE/Ville Hupa

Vi talar om orsaker bakom hemlösheten. Johnstone vill genast avfärda en myt: det finns inget sådant som en typisk hemlös person.

- Det kan finnas en mängd olika skäl som gör att en människa är utan hem. Mentala problem, missbruk, arbetslöshet eller bara det att man inte längre har råd att betala sin hyra.

Enligt Johnstone bär många amerikaner fortfarande på uppfattningen om att en hemlös person mestadels har sig själv att skylla för sin situation.

- Det bygger på ett antagande om att det handlar om ett personligt misslyckande. Då bortser man helt och hållet från att det finns ekonomiska strukturer som påverkar.

- Stagnerande löner, stigande bostadspriser, statliga stödprogram som avskaffats, räknar Johnstone upp.

Särskilt hyresnivån och bostadspriserna har skjutit i höjden i hela Kalifornien de senaste åren. Det är en av de främsta orsakerna bakom hemlösheten.

San Francisco hör till dyraste städerna i landet att bo i.

Medianhyran för en lägenhet med ett sovrum låg i fjol på 3690 dollar i San Francisco, enligt bostadsuthyrningssajten Zumper.

Situationen har inte bara drabbat personer som ligger lägst ner på inkomstskalan.

Flera medelinkomsttagare har på senare år lämnat San Francisco, medan teknologimiljonärer och andra höginkomsttagare flyttat in i stället.

Staden San Francisco använder årligen hundratals miljoner dollar för att bekämpa problemet. Men det mesta går till att upprätthålla servicekostnader som till exempel stödboenden, matservice och hälsovård.

Quiver Watts anser att staden inte gör tillräckligt.

- En stad som kallar sig progressiv och som är hem för många miljonärer borde göra ett bättre jobb med att bekämpa hemlöshet.

Tidigare hemlös: “Vissa tycker vi är galna och inte borde finnas här”

Shyhyene Brown har lovat visa oss gathörnet i Tenderloin där hon ofta bodde innan hon erbjöds möjligheten att flytta in i en bostad.

Vi promenerar och kommer fram till några uppspända tält.

- Här, säger Brown.

Utanför ligger prylar och kläder. En cykel skymtar till bakom en kappsäck.

Mellan tälten står en man som presenterar sig som Tom, han bär på solglasögon och mössa. Han berättar om hur polisen besökt platsen nyligen.

- De kommer hit och trakasserar oss som bor i tält dagligen. De vill att vi ska flytta till ett annat ställe, men det är jobbigt att packa ihop allt och dra iväg.

En hemlös man vid ett tältläger i stadsdelen Tenderloin i San Francisco.
Bildtext Polisen kommer ofta och kräver att tälten ska tas ner, berättar Tom.
Bild: Andreas Vingaard

De stödboenden som finns i staden är ofta fulla och tältlägren som flera hemlösa bor i har varit ett ständigt diskussionsämne. Staden förbjöd tälten för några år sedan, men den långsiktiga lösningen verkar saknas. Hjälporganisationer fortsätter att dela ut tält till dem som behöver dem.

Shyhyene Brown berättar att den psykiska stress som många hemlösa upplever är stor. Så var det också för henne.

- Samma rutin varje dag. Folk som tycker att vi som är hemlösa är galna eller att vi inte ska finnas eller synas till. Vissa kommer fram och säger odrägliga saker. Men andra är vänliga och frågar om de kan hjälpa.

Många av stadens hemlösa har kroniska hälsoproblem. Alkohol- och narkotikaberoende är vanligt och många lider också av psykiska problem.

När vi besöker San Francisco i mars har de första fallen av covid-19 identifierats i delstaten. Guvernören Gavin Newsom har samma dag utlyst lokalt nödläge.

Men nyhetssändningarna nämner coronaviruset bara i förbifarten än så länge.

Få anar infernot som väntar de kommande veckorna.

Snabb coronareaktion - men de hemlösa glömdes bort?

Kalifornien drabbades tidigt av coronakrisen i USA, men följderna i delstaten har varit lindrigare än i många andra delar av USA.

Smittograden för covid-19 i Kalifornien uppgår till 5 per 100 000 invånare, enligt New York Times statistik. Det är en låg siffra, även om det långsamma testandet i delstaten enligt experter innebär att den verkliga smittograden är högre.

Siffran förklaras av att man reagerade tillräckligt tidigt.

I San Francisco beordrade borgmästaren London Reed invånare att stanna inomhus i sina hem redan den 17 mars. Guvernör Newsom gav en liknande order för hela delstaten några dagar senare.

Fönsterbelysningen i ett av hotellen i San Francisco bilder formen av ett hjärta.
Bildtext Fönsterbelysningen på ett av hotellen i San Francisco bildar formen av ett hjärta. Standes invånare beordrades i mitten av mars att hålla sig inomhus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men besluten verkade inte beakta dem som saknar ett hem att gå till.

Medan vissa lyfter fram San Francisco som ett exempel på en effektiv hantering av coronaspridningen i USA, har andra kritiserat staden för att ha försummat en stor del av sina invånare: de hemlösa.

“Många sover fortfarande i sina tält”

Åtta veckor har passerat sedan vårt besök i Tenderloin.

Det är morgon i San Francisco när Quiver Watts svarar på ett videosamtal. Hon menar att staden övergav sina hemlösa efter att ordern om att stanna hemma utlystes.

- Det är lätt att isolera sig i sitt hem om man har ett hem att gå till. Men staden saknade en plan för sina mest utsatta invånare.

Efter kritiken har San Francisco de senaste veckorna tagit i bruk lokaler som hittills stått tomma under den pågående pandemin, för att inhysa hemlösa i dem.

En bostadslös man sitter lutad mot en byggnad på en gata i San Francisco, Kalifornien den 1 april 2020.
Bildtext En hemlös man i San Francisco. Staden har fått beröm för sin coronahantering, men kritiker menar att man försummat de hemlösa.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hotellrum har tilldelats hemlösa som smittats av Covid-19. Men rummen räcker inte till för alla som skulle behöva dem, rapporterar lokaltidningen San Francisco Chronicle.

De hemlösa som tagit sig in i ett stödboende har möjlighet att stanna där, berättar Watts. Men alla ryms inte in.

- I Tenderloin sover många fortfarande i sina tält. Förra veckan använde vissa ansiktsskydd, men många var utan, säger Watts.

Läget i de olika stödboendena är inte heller optimala. Gemensamma toaletter och kök lämpar sig dåligt för social distansering, berättar Watts.

Men i kriser växer ibland viljan att hjälpa. Det har också skett i San Francisco, menar Watts.

- Vi har fått fler donationer. Tält, skyddsutrustning och pengar.

Behovet av stöd är stort på gatorna i Tenderloin.

Också den dagen när coronapandemins grepp om vardagen släpper.

Diskussion om artikeln