Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehy och SuPer förkastade medlingsbud om avtal i kommunbranschen

Från 2020
Uppdaterad 30.04.2020 16:48.
Grafik med Tehys och Supers logotyper framför sjukhusmiljö.
Bild: Yle uutisgrafiikka

Vårdarfacken Tehy och SuPer har förkastat riksförlikningsman Vuokko Piekkalas medlingsbud i kommunbranschen.

Enligt facken försvagar förslaget skötarnas ställning och intressen.

– Inte en enda organisation som försvarar skötarnas intressen kan godkänna lösningen, säger SuPers ordförande Silja Paavola.

Tehy och SuPer sade upp sitt huvudavtal förra hösten. Facken har meddelat att de vill ha ett nytt avtal och en högre löneförhöjning än den allmänna linjen på 3,3 procent på två år.

Tillägg i coronatider ett krav

Vårdarna har också krävt ett särskilt coronatillägg.

– Helheten är mycket hård för skötarna som kämpar under coronakrisen. Som jag redan har sagt kommer vi inte under tvång att gå med på ett dåligt avtal – och det här är dåligt. Under de här förutsättningarna blir Finland lätt en förlorare i den internationella konkurrensen om vårdpersonal, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Enligt Tehy finns det flera orsaker till att vårdarfacken inte kunde godkänna avtalet. Tehy listar bland annat att löneförhöjning skulle ha blivit under den nivå som andra branscher har avtalat fram i år.

De extra 24 arbetstimmarna i konkurrenskraftsavtalet skulle ha slopats först i oktober. Ett annat problem var att då de extra timmarna sedan slopas ersätts de med försämringar i arbetstiderna.

Tehy kunde inte heller acceptera en förlängning i arbetsgivarens möjlighet att flytta personer från åtta veckor till 7,5 månader.

Strejk kan bli aktuell senare

Vårdarfacken har under vårens coronakris sagt att de inte kommer att strejka.

Nu då medlingen inte har gett till önskat resultat säger Supers intressebevakningschef Anne Sainila-Vaarno att facket ska ta ställning till frågan på nytt.

Så länge coronakrisen är akut blir inga strejker, men Sainila-Vaarno säger att strejker inte är uteslutna då läget har lugnat sig.

Supers fullmäktige och styrelse ska inom kort ta ställning till nästa steg i processen mot ett avtal.

FOSU: Fortsätt förhandlingarna utan vårdarfacken

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU kräver nu att parterna återgår till förhandlingsbordet utan vårdarfacken.

- Arbetsgivarna kan inte hålla hela kommunbranschen som gisslan bara för att Tehy och SuPer inte godkände riksförlikningsmannens medlingsbud, säger OAJ:s och FOSU:s ordförande Olli Luukkainen.

Enligt lärarfacket OAJ och FOSU fanns det ett förslag till uppgörelse för lärarna, läkarna och den tekniska branschen i går kväll.

Supers intressebevakningschef Anne Sainila-Vaarno är för sin del inte överraskad över att FOSU nu vill förhandla utan vårdarfacken.

- Det här var att vänta i något skede, säger hon.

Kommunarbetsgivarna skulle ha godkänt budet

Kommunarbetsgivarnas förhandlingschef Henrika Nybondas-Kangas är besviken över att medlingsbudet inte godkändes.

Enligt henne hade riksförlikningsman Vuokko Piekkala svarvat ihop ett förslag som Kommunarbetsgivarna för sin del skulle ha sagt ja till.

Förkastandet av budet innebär att tvisten fortsätter efter valborg. Nybondas-Kangas kan inte säga när parterna möjligen träffas igen.

Förhandlingarna har pågått sedan januari och gäller ca 400 000 personer i kommunbranschen.

Diskussion om artikeln