Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabördig läkare i Italien: "Vi oroar oss för fas två, intensivavdelningarna kan snart vara fyllda igen"

Från 2020
Petra Ingvesback på balkongen.
Bildtext Petra Ingvesback jobbar som röntgenläkare i Turin i Italien.
Bild: Privat.

Antalet COVID-19-patienter på intensivvårdsavdelningarna i Turin har börjat minska. Nästa vecka inleds fas två och man börjar försiktigt öppna upp samhället igen. Vasabördiga läkaren Petra Ingvesback är oroad för att antalet sjuka åter kan eskalera.

Vasabördiga Petra Ingvesback bor i Turin, i Piemonteregionen i norra Italien där hon arbetar som röntgenläkare. Piemonte har drabbats hårt av coronapandemin. För en och en halv månad sedan när Yle senast pratade med Ingvesback var situationen kaotisk.

Runt 30 000 var då coronasmittade, läkare jobbade även om de var sjuka och åldringar dog i ensamhet på sjukhuset. Nu har situationen lugnat sig litegrann.

- Efter en dryg månads kaos har det börjat komma in färre patienter som är svårt sjuka i COVID-19. I synnerhet på intensivvårdsavdelningarna har patientantalet minskat under de senaste dagarna, säger Ingvesback.

Lärt sig mera om hur vårda sjukdomen

Ingvesback säger att det minskade trycket på intensivvården också kan bero på att man fått vården att fungera smidigare och även lärt sig mera om hur man ska behandla de patienter som insjuknat i COVID-19.

- Tyvärr har ju även de svagaste dött. Totalt har 2900 personer dött i COVID-19 i Piemonte som har ungefär fem miljoner invånare.

I Piemonte har man konstaterat 25 000 fall av COVID-19, av dem bär 15 000 fortfarande på smittan.

Alla kan inte få intensivvård

Som röntgenläkare har Ingvesback mindre jobb än vanligt eftersom alla undersökningar som inte är absolut nödvändiga har skjutits upp. Ingvesback har främst hand om akutpatienter och patienter som insjuknat i cancer eller COVID-19.

Maken, som är ögonläkare, har blivit omplacerad eftersom nästan alla ögonundersökningar är inställda. Han vårdar COVID-19-patienter med lättare symptom samt sådana patienter som inte klarar intensivvård i respirator. Även därför inträffar dödsfall.

- Där finns patienter som man bestämt att inte kan sättas i respirator. De kan dö där, så det är nog väldigt stressigt, säger Ingvesback.

Petra Ingvesback man spelar gitarr på balkongen.
Bildtext Petra Ingvesbacks man spelar gitarr på balkongen i Turin.
Bild: Privat.

Läkare oroade för fas två

Nästa vecka inleds fas två och människor får en lite större rörelsefrihet. Det är fortfarande förbjudet att resa mellan olika regioner och detaljhandeln, frisörsalonger och andra mindre företag är fortsättningsvis stängda.

Det samma gäller museer och gallerier. Det är främst den större industrin som nu återgår till arbetet.

Tror man att toppen är nådd, och kurvan tillplattad? Hur ser strategin ut?

- Vi läkare och många italienare med oss är mycket oroade över fas två. Vi är inte på väg neråt vad gäller antal insjuknade utan befinner oss på en platå, säger Ingvesback.

I Italien som helhet är kurvan på väg ner, men Ingvesback säger att det främst beror på att mellersta och södra delen av landet inte drabbats lika hårt.

Folktomma gator i Turin, Italien.
Bildtext Utegångsförbudet leder till att gatorna är tomma i Turin.
Bild: Privat.

Osäkra svalgtest

Ingvesback säger att man ökat antalet svalgtest, i Piemonte tas omkring 6000 svalgtest per dag. Det innebär att massvis med okända smittbärare kunnat identifieras.

- Smittobärarantalet ökar hela tiden. Vi är mycket oroliga för att intensiven kommer att vara fylld igen om ett par veckor, säger Ingvesback.

Svalgtesterna är inte heller alltid tillförlitliga. Ingvesback säger att i genomsnitt sex av tio tester ger rätt svar.

- Fyra av tio får ett negativt besked, trots att de bär på smittan. De bär sedan smittan vidare, säger Ingvesback.

Ingvesback berättar om ett fall där två av tre tester visat negativt, trots att patienten var sjuk i COVID-19. Det tredje testet, som togs i patientens lungor, visade på coronasmitta.

Anpassar sig till munskydd och distansering

Petra Ingvesback säger att hon och familjen ändå på sätt och vis anpassat sig till den nya situationen. Man blir van vid att använda munskydd och hålla distansen till andra.

Familjens ena dotter är utbytesstudent i USA och det är osäkert om hon kan komma hem som planerat.

- Det är mycket som är osäkert nu, jag vet inte heller om vi kan komma till Finland i augusti så som vi brukar. Men det viktigaste just nu är att få bukt med coronaviruset, säger Petra Ingvesback.

Diskussion om artikeln