Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

140 000 födelsedagskort, överflygning och hälsning från premiärministern – britternas nya hjälte fyllde 100

Från 2020
Krigsveteranen Tom Moore fyllde 100 år - Spela upp på Arenan

Den 99-årige krigsveteranen Tom Moore lovade att promenera 100 varv runt sin gård för att samla pengar till den brittiska hälsovården. Målet var att samla in 1 000 pund.

I dag har Captain Tom, som britterna kallar honom, samlat in över 30 miljoner pund och pengarna fortsätter rassla in. Hittills har över 800 000 personer donerat pengar genom Tom Moores intiativ.

Samtidigt har Tom Moore blivit rikskändis och den brittiska coronaepidemins stora hjälte.

Han har till och med som äldsta artist någonsin toppat Storbritanniens singellista, med en cover på "You'll Never Walk Alone".

Moores positiva livssyn har värmt många i svårt coronadrabbade Storbritannien.

– I morgon kommer du kanske att märka att allt är mycket bättre än i dag, även om i dag var rätt bra. Det är så jag alltid sett det, sade Moore till BBC.

Tiotusentals födelsedagskort utlagda på golvet till aulan i en skola
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tiotusentals födelsedagskort

Därför firades Captain Toms 100-årsdag i dag så stort som coronarestriktionerna tillåter.

Två jaktplan från andra världskriget, en Spitfire och en Hurricane, gjorde en överflygning över Moore hem och 100-åringen mottog gratulationsvideor från bland annat premiärminister Boris Johnson.

– Jag vet att jag talar för hela landet när jag önskar dig en extra fin 100-årsdag. Din insats har varit heroisk och gjort en hel nation gladare, sa Johnson.

Tom Moore har också fått 140 000 födelsedagskort från barn i Storbritannien.

– Jag väntade mig aldrig något sådant, i hela mitt liv, det är helt fantastiskt, tack till er alla, var ni än befinner er.

Moore belönades också med titeln som hedersöverste, en utnämning som godkändes av drottning Elizabeth.

– Jag är fortfarande kapten Tom, det är vem jag är. Men om folk väljer att kalla mig överste, så tackar jag, sa Moore till BBC.

Även om Moore avslutade sina 100 hundra varv kring gården redan innan födelsedagen har han lovat fortsätta promenera så länge som donationerna till hälsovården fortsätter.

Diskussion om artikeln