Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike: Rädsla för att folk torkar ut i värmen efter coronakrisen

Från 2020
Ambulanspersonal ska vårda en patient i Paris som uppvisat symptom på covid-19.
Bild: /All Over Press

Många pensionärer som måste vistas inomhus i Paris längtar efter lite svalka i det varma vårvädret. Humor, tillräckligt med vatten och ett glas vin kanske hjälper?

Efter coronakrisen oroas många fransmän av en dehydreringskris i sommar. Många minns sommartorkan 2003 där över 20 000 personer, främst äldre, avled.

Jacqueline Minoret och Alain Jacquet bor i ett stort hyreshus med ett femtiotal lägenheter, strax intill Place de la Bastille i centrala Paris.

Pensionärerna Alain Jacquet och Jacqueline Minoret bor i Paris.  Många franska pensionärerna räds en dehydreringskris i sommar. Framför Jaquelines och Alains hyreshus finns byggställningar som gör att fönstren inte går att öppna.
Bildtext Pensionärerna Alain Jacquet och Jacqueline Minoret räds en uttorkningskris i sommar. Framför deras hyreshus i Paris finns byggställningar som gör att fönstren inte går att öppna.
Bild: Johan Tollgert

Det är inte sommar ännu. Men termometern visar redan 27 grader i norra Frankrike. Hettan gör att det är olidligt att vistas i parets lilla etta med kök. Där finns ingen luftkonditionering.

Pensionärerna Jacqueline Minoret och Alain Jacquet vinkar bakom presseningen som gör att de inte vill öppna fönstret.
Bildtext Pensionärerna Jacqueline Minoret och Alain Jacquet vinkar bakom presenningen som gör att de inte vill öppna fönstret.
Bild: Johan Tollgerdt

- Vi är liksom dubbelt bestraffade i vår hus. På grund av belägringstillståndet i coronakrisen får vi inte gå ut. Dessutom finns byggställningar framför fasaden, säger Jacqueline som arbetat som bokföringsassistent tidigare.

Luften står stilla

Frankrike fortsätter med sin lockdownstrategi. Folk får gå ut endast om de har en passersedel och på vissa villkor.

Så fort pensionärerna Jacqueline Minoret och Alain Jacquet öppnat dörren till sin lilla etta, bjuder de på ett glas vatten.
Bildtext Så fort pensionärerna Jacqueline Minoret och Alain Jacquet öppnat dörren till sin lilla etta bjuder de på ett glas vatten.
Bild: Johan Tollgerdt

Husreparationen har stått helt stilla sedan mitten av mars då belägringstillståndet startade.

- Det tjänar ingenting till att öppna fönstren, för vi får inte in luft på grund av presenningarna, förklarar Jacqueline Minoret och häller upp vatten åt oss.

I medierna har läkare redan börjat varna för att kroppen inte får torka ut när det är varmt.

Paret minns med fasa värmeböljan i augusti 2003. Det var den mest intensiva som observerats i modern tid och Frankrike var det hårdast drabbade landet i Europa.

Över 20 000 dog

Temperaturer på över fyrtio grader noterades i huvudstaden, vilket är mycket sällsynt. Vattennivån i floderna var extremt låga.

Som vid alla värmeböljor drabbades gamla och sjuka hårdast. Över 20 000 personer avled av uttorkning i värmeböljan.

Det är ungefär lika många som hittills avlidit i covid-19 i Frankrike.

Statistik över antal personer som avlidit under coronakrisen (rött) och hettan 2003 (grått). Källa: Nationella institutet för statistik och ekonomiska studier Insee publicerad i Le Monde
Bildtext Statistik över antal personer som avlidit under coronakrisen (rött) och hettan 2003 (grått). Källa: Nationella institutet för statistik och ekonomiska studier Insee publicerad i Le Monde.
Bild: Johan Tollgerdt

Jacqueline klagar på att Alain inte dricker tillräckligt, fastän doktorn uppmanar honom att få i sig mycket vätska.

- Ja, men jag dricker ju ett glas vatten då och då, försvarar sig Alain.

- Det är en flaska om dagen din kropp behöver, uppmanar Jacqueline och skakar på huvudet.

Nästan i bara mässingen

Även om Jacqueline oroar sig för sommarens eventuella värmebölja och torka understryker Alain att han är optimist.

Hur klarar du av höga temperaturer då? Klär du av dig i kalsongerna?

- Absolut. Jag är mycket lättklädd hemma. Då kan man lättare stå ut med värmen, svarar Alain som tidigare arbetat som konduktör på internationella tåglinjer i Europa.

Det finns inte mycket svängrum i den lilla lägenheten med sin enorma dubbelsäng, ett matbord och ett stort skåp.

- För att röra på oss går vi ned i entrén där det är lite svalare.

Portvakten påminner om att dricka

Vi ringer på hos portvakten Jean-Luc Nette.

Pensionären Alain Minoret har alltid med en liten vattenflaska för honom och sambon Jacqueline Minoret när det är varmt ute. Portvakten i deras hyreshus Jean-Luc Nette lovar att köpa och bära hem vattenflaskor till alla äldre hyresgäster.
Bildtext Pensionären Alain Minoret har alltid med sig en liten vattenflaska för sig själv och sambon Jacqueline Minoret när det är varmt ute. Portvakten i deras hyreshus, Jean-Luc Nette, lovar att köpa och bära hem vattenflaskor till alla äldre hyresgäster.
Bild: Johan Tollgerdt

Han upplyser om att det i hyreshuset finns fyra hushåll med pensionärer som han vakar över.

- Jag har redan börjat uppmana dem att dricka. Dessutom hjälper jag med inköp av vatten, säger han och tillägger att han som är stark orkar bära.

I Frankrike har många som vana att köpa dricksvatten i form av vattenflaskor från snabbköpet, även om det är ett tungt slit att bära hem dem.

Fler pensionärer kommer förbi.

Varvar vatten och vin

Michèlle Lefebvre är till vardags frilansande guide i Paris och Normandie för turister från bland annat USA, Tyskland och Schweiz.

Hon säger att pensionen inte räcker till och att hon därför fortsatt arbeta, tills coronakrisen satte stopp för det i mars.

Pensionären Michèlle Lefebvre är guide för turister. Hon har alltid en 1,5 liter stor vattenflaska i handväskan under turerna.
Bildtext Pensionären Michèlle Lefebvre är guide. Hon har alltid en 1,5 liter stor vattenflaska i handväskan.
Bild: Johan Tollgerdt

Michèlle påminner om hur viktigt det är för alla att få i sig vätska redan innan torkan slår till på allvar.

- Jag har alltid en stor vattenflaska i handväskan, säger hon.

På grund av coronarestriktionerna håller vi oss på meterlångt avstånd från varandra medan vi diskuterar.

- Dessutom dricker jag mycket te, samt ett glas vin dagligen. Man ska leva och må gott medan man kan, säger Michèlle med ett skratt.

En lärare som är på väg ut hör vår diskussion. Hon flikar in att alkohol torkar ut kroppen.

- Då måste man tänka på att dricka dubbelt så stor mängd vatten, påminner hon om.

Dagen efter corona

"Dagen efter coronakrisen", är ett allmänt franskt uttryck. Folk längtar ut igen.

Från och med den elfte maj ska delar av det franska lockdownsamhället lättas upp gradvis, meddelade premiärminister Edouard Philippe i tisdags.

Bland annat ska skolorna få öppna igen.

Skolorna är tomma på grund av karantänen i Frankrike. Efter den 11 maj ska de börja få öppna igen. Men föräldrarna ska ändå få välja om de vill skicka sina barn till skolan. Skolgången blir alltså inte obligatorisk innan sommaren.
Bildtext Skolorna i Frankrike är tomma på grund av karantänen. Efter den 11 maj ska de börja få öppna igen. Men föräldrarna ska ändå få välja om de vill skicka sina barn till skolorna. Skolgången blir alltså inte obligatorisk innan sommaren.
Bild: Johan Tollgerdt

- Skydda, testa och isolera är fortfarande mottot, sa han och uppmanade pensionärer på skarpen att stanna hemma även i fortsättningen.

Det ogillar Jacqueline Minoret och Alain Jacquet.

- Det blir svårt att svalka av sig om man inte får gå ut.

Det som slår mig är att pensionärerna trots de senaste månadernas kris är vid hyfsat gott mod.

- Vädermakter och hälsa går inte att styra. Men ett glatt humör, det går att styra bara man vill, skämtar Jacqueline, vilket får oss alla att skratta.