Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”En våt trasa i ansiktet”: Ilves hopp om undervisnings- och kulturministeriets stöd gick i kras efter att kriterierna klarnade

Från 2020
Jukka Halme faller när han kämpar om bollen med Ilvesspelare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Från och med i dag kan bland annat fotbollsligan ansöka om understöd av undervisnings- och kulturministeriet, för att sedan delas vidare till klubbarna. För RoPS kan ett stöd vara en sista livlina för att inte tvingas stoppa lönebetalningar. För Ilves gick däremot drömmarna i kras redan vid en blick på kriterierna.

Upp till tre miljoner av det stödpaket på 20 miljoner som regeringen beviljade idrotten, riktas till och är öronmärkt för elitidrotten: det vill säga klubbar och grenförbund med verksamhet i de högsta ligorna och divisionerna i Finland.

Bland annat klubbarna i fotbollsligan och FM-ligan i ishockey hör till den gruppen. För de klubbarna kan ett stöd på max 50 000 euro beviljas.

I och med att undervisnings- och kulturministeriet i dag öppnade ansökan, publicerade de även kriterierna för att beviljas stöd. De visade sig bli en otrevlig överraskning för fotbollsligaklubben Ilves.

– Vi hörde rykten om att det skulle vara möjligt att få ett stöd på 50 000 euro. De drömmarna gick väl i kras nu, säger Ilves vd Tomi Erola till Yle Urheilu.

Ett av villkoren för att fotbollsligan ska kunna dela ut understöd till en viss klubb, är att klubben inte tidigare beviljats statligt stöd av till exempel Business Finland.

Det är precis det som lär sätta stopp för Ilves och ett önskvärt stöd.

RoPS hoppas kunna fortsätta lönebetalningarna

Ilves har tidigare ansökt om understöd av Business Finland, men inte för att täcka kostnader som uppkommit till följd av coronavirusepidemin, berättar Erola. Kriterierna som nu publicerades ledde till stor besvikelse i klubben.

– Det var nog lite av en våt trasa i ansiktet att man inte kan ansöka om det stöd som undervisnings- och kulturministeriet beviljar om man tidigare fått stöd för att utveckla verksamheten, säger Erola.

För RoPS lever ännu hoppet. För klubben som redan tidigare i april meddelade att de bryter spelarnas lönebetalningar efter den här månaden, kan stödet innebära att spelarna även i fortsättningen får lön – åtminstone delvis.

– Tanken är att vi betalar ut en del av lönen åt spelarna om vi får stöd. Om vi inte får stöd kan vi inte betala dem någon lön, säger RoPS vd Risto Niva till Yle och tillägger att ett stöd skulle vara en lättnad också på andra sätt.

– Då skulle vi ha råd att planera framåt. Problemet har varit att vi inte vågat göra det på grund av osäkerheten, säger han.

Understöden som nu beviljas får användas till att betala spelarnas löner, men högst för en period på två månader.

Enligt villkoren får en enskild spelares lön enbart täckas till hälften av understödet, eller till ett maximalt belopp av 1000 euro per spelare, per månad.

Spelarna får heller inte vara permitterade under den period som stödpengarna används.

Diskussion om artikeln