Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: Nu misstänks också irakiern själv för grovt bedrägeri i fallet Ali

Från 2020
Ali i Finland.
Bildtext CKP:s utredning i fallet Ali fortsätter. Dottern har hörts och förhöret stärker uppfattningen om att irakiern är vid liv.

Mannen som nekades asyl i Finland och uppgavs ha dödats i Irak misstänks nu av Centralkriminalpolisen för grovt bedrägeri och grov förfalskning, rapporterar Yle Uutiset.

Enligt Yle Uutisets uppgifter misstänker polisen att mannen som sades vara död har iscensatt sin egen död i Irak. De finländska myndigheterna har enligt Yle fått information om att mannen just nu befinner sig i Irak.

Centralkriminalpolisen vill ännu höra mannen själv, men det är än så länge oklart om man tänker hämta honom till Finland eller om myndigheterna försöker höra honom i Irak.

Mannens dotter häktad

Mannens dotter häktades i fredags i Västra Nylands tingsrätt. Polisen har förhört henne i flera timmar under de senaste dagarna. Enligt polisen har förhören löpt väl.

– Den misstänkta som häktades i fredags har förklarat händelseförloppet. Förhöret stärker vår uppfattning om att irakiern är vid liv, säger utredningsledare Jan Aarnisalo.

Både mannen och hans dotter misstänks nu för grovt bedrägeri och grov förfalskning i den ytterst exceptionella asylbluffsutredningen.

Utöver dem finns det också andra misstänkta. Polisen tar inte ställning till de misstänkta, men bekräftar att dottern inte misstänks ha agerat ensam.

– Allt pekar på att det är fråga om en planerad gärning, som flera personer varit medvetna om. Jag kan inte säga något mer om antalet misstänkta, eftersom en del personer fortfarande inte kontaktats, säger Aarnisalo.

Ambassaden i Baghdad hjälpte till

Centralkriminalpolisen har fått hjälp av Finlands ambassad i Bagdad i sin utredning. Enligt polisen har ambassadens personal träffat tjänstemän vid det irakiska inrikesministeriet.

– Enligt de irakiska myndigheterna är till exempel dödsattesten en förfalskning, säger Aarnisalo.

Enligt Aarnisalo har polisen också andra bevis på att irakierns död är iscensatt. Polisen vill ändå inte gå in på fler detaljer.

Nekades asyl – Finland fick fällande dom i människorättsdomstolen

Irakiern sökte asyl i Finland år 2015, men fick avslag och var tvungen att återvända till Irak. Kort därefter rapporterades mannen blivit dödad.

Hans dotter tog ärendet till Europeiska människorättsdomstolen, där Finland fick en fällande dom i november 2019. Finland måste betala 20 000 euro i ersättning till dottern. Pengarna skulle betalas i maj. Utrikesministeriet meddelade förra veckan att man inte tänker betala summan till dottern eftersom polisen inlett brottsutredningen.

Polisen misstänker nu att människorättsdomstolens beslut har fattats utifrån förfalskade dokument.

– Enligt preliminära uppgifter har Finland inte fattat fel beslut i den här frågan. Irakiern har enligt våra utredningar inte utsatts för förföljelse i Irak innan han anlände till Finland.

Yle har försökt nå dotterns advokat, som inte velat kommentera utredningen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikelYlen tieto: Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään nyt törkeästä petoksesta – KRP tutkii kaikkien aikojen turvapaikkahuijausepäilyä av Päivi Happonen. Översättningen är gjord av Sara Sundman.

Artikeln uppdaterades 30.4 klockan 18.06. Språkfelet dödsattestet ändrades till dödsattesten.

Diskussion om artikeln