Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett pinfärskt finländskt NHL-kontrakt klart – Ässät-back åker till Edmonton: ”Nu känns det onekligen läckert”

Från 2020
Markus Niemeläinen.
Bildtext Markus Niemeläinen hann spela en säsong för Ässät.
Bild: Hannu Luostarinen/AOP

Ässäts 21-åriga back Markus Niemeläinen har tecknat på sitt första NHL-kontrakt: ett tvåårigt nykomlingskontrakt med Edmonton Oilers. Edmonton draftade Niemeläinen i den tredje omgången år 2016. Niemelä ger tacket för det pinfärska kontraktet till Ässät.

Efter tre ligasäsonger kom NHL-kontraktet. Edmonton Oilers och Ässät rapporterar bägge på sina webbplatser om nykomlingskontraktet som Markus Niemeläinen nu tecknat.

– Nu känns det onekligen läckert. Ässät har haft en stor roll och till stort möjliggjort att jag nu kunnat teckna ett NHL-kontrakt. Enda från start har jag fått stort förtroende och ansvar här. Jag har utvecklats och kommit upp till en ny nivå här, säger Niemeläinen på Ässäts webbplats.

Niemeläinen har spelat totalt 147 grundseriematcher i ligan.

Han spelade sina första två säsonger i HPK, och sedan den gångna säsongen i Ässät. Han snittade där mest speltid av spelarna i Ässät och säsongen resulterade i 7 poäng (1+6) på 55 matcher.

– Det är fint att en spelare via oss kommer åt att ta ett kliv uppåt i karriären, och att han nästa säsong får jaga sin dröm i Nordamerika, säger Ässäts utvecklingschef Tommi Kerttula.

Markus Niemeläinen draftades av Edmonton år 2016 i den tredje omgången (63:e). Under den tiden (2015-2017) spelade han även i OHL. I landslagssammanhang har han vunnit ett guld och ett silver med smålejonen.

Diskussion om artikeln