Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump säger sig ha sett bevis för att coronaviruset kommer från Wuhanlaboratorium – experter avfärdar påståendet

Från 2020
Donald Trump.
Bildtext Donald Trump säger att USA utreder varifrån cononaviruset kommer och hur det spred sig till människor.
Bild: AOP

USA:s president hotar med nya tullavgifter mot Kina eftersom han anser att landet avsiktligt har låtit coronaviruset sprida sig över världen.

USA:s president Donald Trump hävdar att det finns bevis som tyder på att coronaviruset har kopplingar till ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan, det vill säga staden som viruset ursprungligen upptäcktes i och började spridas från.

Han säger ändå inte att det skulle vara avsiktligt framställt och utsläppt. Amerikanska underrättelsemyndigheter säger att viruset troligtvis inte är konstgjort.

Den allmänna uppfattningen bland experter är att viruset inte kommer från ett laboratorium utan från djur. Smittan kan ha spridits vidare till människor via en marknad.

Virusforskaren Kristian Andersen vid Scripps Research i Kalifornien säger, enligt nyhetsbyrån AP, att sannolikheten för att viruset oavsiktligt ska ha kommit ut från laboratoriet i Wuhan är en på miljonen.

Det är med andra ord betydligt mer sannolikt att viruset kommer från naturen, enligt Andersen.

David O’Connor, virusexpert vid University of Wisconsin-Madison, säger att det är svårt att utesluta några källor till viruset, förutom att det skulle vara konstgjort.

Trump går emot konspirationsteoretikerna

Enligt Trump försöker amerikanerna ta reda på virusets ursprung, men han påstår att det finns bevis som kopplar viruset till Virologiska institutet i Wuhan.

Trump säger sig ha sett något som gör honom säker på att coronaviruset kommer från Virologiska institutet i Wuhan - Spela upp på Arenan

Under Trumps presskonferens den 30 april utspelade sig följande dialog.

Trump: Vi utreder exakt varifrån det kommer, vem det kom ifrån, hur det gick till. Separat och även vetenskapligt, så vi kommer att kunna få reda på det.

Reporter: Min fråga är: har du sett något som i det här skedet gör dig mycket säker på att viruset har sitt ursrpung i Virologiska institutet i Wuhan?

Trump: Ja, det har jag. Ja, det har jag.

Kort paus, en till fråga kort senare.

Reporter: Vad gör dig mycket säker på att det (viruset) har sitt ursprung i Virologiska instututet i Wuhan?

Trump: Det får jag inte säga. Jag har inte lov att säga det.

Konspirationsteorier om att viruset skulle vara avsiktligt framställt vid ett laboratorium har sågats vid fotknölarna av många experter.

Experterna säger att viruset inte har utvecklats som ett konstgjort virus skulle ha gjort.

Trump sällar sig alltså inte till de som tror att det finns avsiktlighet både bakom att viruset skapades och att det släpptes ut bland människor.

Presidentens påstående är endast att det finns en koppling till laboratoriet i Wuhan.

Coronakris och handelsavtal påverkar presidentkampanjnen

Trump anklagar också kineserna för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder i tid för att stoppa viruset.

Till saken hör att USA ordnar presidentval i november och coronakrisen har blivit en del av Trumps valkampanj.

Trump själv påstår att Kina vill ha bort honom från presidentposten och att coronaviruset är ett verktyg för det. Tiotusentals amerikaner har dött på grund av viruset och krisen har lett till miljonatals nya arbetslösa.

Även förhållandet mellan USA och Kina har påverkats avsevärt av krisen.

I januari undertecknade länderna första fasen av ett handelsavtal. Enligt avtalet förbinder sig Kina att köpa betydande mängder amerikanska varor, medan USA drar tillbaka planerade strafftullar för kinesiska produkter.

Avtalet ser ut att hamna allt mer i skymundan i takt med att coronakrisen upptar allt mer uppmärksamhet.

Hårt mot hårt – Trump slänger fram idén om nya tullavgifter

Enligt anonyma källor till AP finns det mycket preliminära planer på hur man kan slå till hårt mot den kinesiska ekonomin.

– Det pågår diskussioner om hur hårt vi ska slå till mot Kina och hur det ska kalibreras ordentligt, säger källan och understryker att planerna inte ännu har nått presidenten.

Enligt spekulationer kunde USA låta bli att betala tillbaka de enorma lån landet har tagit av Kina, för att på så sätt sätta den kinesiska ekonomin i gungning.

Men både Trump och hans högsta ekonomiska rådgivare tillbakavisar en sådan plan.

Presidenten föreslår i stället nya tullavgifter om det är så att han vill sätta hårt mot hårt.

– Jag kan göra samma sak, men med mycket mera pengar bara genom att sätta upp tullavgifter. Så jag behöver inte göra det (hålla tillbaka USA:s låneåterbetalningar), säger Trump.

Källor: AFP, AP, Washington Post