Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag vill dö frisk" – hälsan viktigast för de flesta finländare

Från 2020
Ett par fötter i röda skor mellan ljungris.
Bildtext Coronakrisen har medfört att folk uppskattar en god hälsa mer än tidigare, säger professor emeritus i psykologi, Markku Ojanen.
Bild: Yle/Lone Widestam

I en enkät som Yle Uutiset låtit göra tillfrågades medborgarna om sina förhoppningar för framtiden. Hälften svarade att de hoppades få vara friska.

På andra plats på önskelistan kom ett bra arbete och på tredje plats ett parförhållande, kärlek, vänner och anhöriga.

Undersökningen gjordes av gallupföretaget IROResearch mellan den 7 och den 14 april.

Cirka 1 000 finländare i åldern 18–89 år fick svara på frågor om vad de hoppades på i framtiden. De tillfrågades ålder syntes klart i svaren.

Unga hoppas på jobb och parförhållanden

Unga vuxna i åldern 30–45 år önskade sig en bra studieplats, ett trevligt jobb och ett parförhållande. Barn låg också på önskelistan.

Ju högre upp i åldersklasserna man kom desto mer betonades hälsan. Efter 45 års ålder verkar en god hälsa bli allt viktigare.

Jag hoppas få dö frisk

― Man, 75 år

Coronan ökar hälsans betydelse

Coronakrisen har medfört att folk uppskattar en god hälsa mer än tidigare, säger professor emeritus i psykologi, Markku Ojanen.

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen, Lempäälä, 27.01.2017.
Bildtext Markku Ojanen har forskat i lycka.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Ojanen har forskat i lycka i tiotals år – och människans drömmar om lycka tycks handla om ganska vardagliga saker, år efter år, säger han. Och det förvånar honom en aning.

– Jag undrar om inte folk har mer spännande drömmar än så här, i synnerhet unga människor? Vågar de inte avslöja vad de drömmer om, undrar han. Att bli en superstjärna till exempel.

Tacksamhet och förnöjsamhet

Professor Ojanen säger att lycka har definierats på många olika sätt genom historien, både inom filosofin och psykologin.

Att beskriva lycka är svårt, men Ojanen själv har kommit till sin egen slutsats:

– Lycka är ett tillstånd som präglas av tacksamhet och förnöjsamhet över läget som det är just nu, ett tillstånd där människan behöver varken längta tillbaka till det förflutna eller till det kommande.

Han ger heller inte mycket för det överflöd att självhjälpsböcker om hur man kan finna lyckan, som finns på marknaden just nu.

– Lyckan är ett ganska stabilt fenomen bland annat på grund av våra gener. Men jag tror på gamla beprövade lyckoknep som tacksamhet, generositet, rättvisa, ödmjukhet och förmåga att be om förlåtelse.

En ung kvinna sitter på stranden med en laptop.
Bildtext Ojanen säger att lycka är ett stabilt fenomen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Yle kysyi, mistä suomalaiset haaveilevat koronan keskellä: "Pysyä terveenä, kasvattaa järkevä lapsi, saada talous kuntoon", skriven av Marika Harjumaa.

Översättningen är gjord av Sara Langh.

Diskussion om artikeln