Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligachefen redo att vänta innan matcherna kommer igång – nästa NHL-säsong kan försenas med flera månader: ”Vi måste vara flexibla”

Från 2020
Mikko Rantanen gör mål mot New Jersey.
Bildtext Det är fortfarande oklart när Mikko Rantanen och resten av NHL-proffsen får börja spela igen.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire

Att NHL-säsongen 2020–2021 ska börja i oktober är inte hugget i sten säger ligans kommissionär Gary Bettman. Bettman öppnar för att man kan vänta ända in i december och därmed finns det möjlighet att spela klart den pågående säsongen under hösten.

Den här tiden på året brukar NHL-säsongen vara mitt uppe i slutspelet, men i år är inget sig likt. Säsongen blåstes av i mitten av mars och ingen kan ännu med säkerhet säga när det kommer att spelas matcher igen.

Ligan och spelarfacket har också gått ut med att det inte finns någon tidsplan för när fas två kan inledas och spelarnas självisolering är över.

Fas två benämns som den period då spelarna kan börja träna och spela matcher igen.

– Vi måste ta ett steg i taget eftersom spelarna hälsa är viktigast. Vi vill gärna att arenorna ska öppna igen och spelarna ska få börja träna, och vi följer med situationen dag för dag. Men vi vill inte att spelarna ska spela innan de är i matchform.

– Det här är inte en tävling om vem som ska vara tillbaka först. Vi kommer att fatta kloka beslut och när vi kommer tillbaka är det i rätt tid, av rätt anledning och under rätta omständigheter,säger Bettman på ligans webbplats.

Gary Bettman.
Bildtext Gary Bettman.
Bild: /All Over Press

Säsongen 2020–2021 kan försenas

Bettman hoppas att den här säsongen inte ska påverka starten på nästa, men om man behöver mer tid under hösten för att utse ett mästarlag är han villig att stuva om i kalendern för 2020–2021.

– Vi måste vara flexibla. Det är inget måste att starta säsongen i oktober som vi vanligtvis brukar göra. Om det krävs att säsongen ska starta i november eller december så kommer vi att överväga det, säger han.

Det pågår hela tiden diskussioner mellan ligan, facket och en spelarkommitté hur man ska försöka lösa frågan kring den här säsongen och framtiden.

– Det är viktigt att höra spelarnas feedback på frågor som är viktiga för dem och vi kan samtidigt kommunicera ut hur vi tänker kring lösningar. Jag kan inte vara annat än nöjd med det samarbete vi har, säger Bettman.

Diskussion om artikeln