Förstamajtal i pandemins tecken: Stöd till hälsovårdspersonalen som är arbetets hjältar
De politiska förstamajtalen har handlat om coronavirus och hjältemodigt arbete. Kännbara löneökningar åt hälsovårdspersonalen var kravet från Kristdemokraterna. De övriga partiledarna har också gett sitt stöd åt de som jobbar i kampen mot coronan.
De första hälsningarna från partiledarna publicerades redan i går.
Idag fortsatte huvudsakligen regeringspartiernas ledare och riksdagsledamöter.
Socialdemokraterna firade med tal och musik, men utan publik, i Folkets hus i Kottby, Helsingfors.
"Krascher undviks tack vare SDP"
SDP:s ordförande Antti Rinne tackade "2020-talets hjältar", alla som jobbar i den finländska hälsovårdens främsta front och de som ser till att livet har kunnat fortsätta också under kristiden.
- Vi har lyckats ganska bra med att stoppa virusets framfart, sa Rinne. Det har inte fått spridas okontrollerat över Finland.
Han gick tillbaka till riksdagsvalets framgångar och det regeringsprogram som utarbetades under hans ledning. Det arbetet bär nu frukt, sa Rinne som hann leda regeringen i ett halvt år.
600 000 äldre finländare har fått höjd pension. Aktivitetsmodellen är avlägsnad. Vårdardimensioneringen behandlas nu i riksdagen efter sju år av socialdemokratiskt arbete.
Antti Rinne sa sig nu följa Sanna Marins arbete i regeringen med belåtenhet.
Med pandemin överträffas de värsta riskprognoserna i ekonomin. Men regeringsprogrammet förberedde stimulansåtgärder mot olika hot från omvärlden. Därför kan nu en värre krasch i sysselsättning och ekonomi undvikas, sa Antti Rinne.
Rinne utlyste också en kamp mot falska profeter. När pandemikrisen är avklarad är det dags att ta kampen mot klimatförändringen och all falsk information på det fältet, sa Antti Rinne.
"Den här gången är krisen inte kapitalisternas fel"
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson höll ett långt ideologiskt tal och konstaterade att man den här gången inte kan kritisera kapitalisterna.
Nu måste en konkursvåg i företagen förhindras, sa Li Andersson. Man måste satsa på inhemsk konsumtion, eftersom krisen finns i hela världen.
Ett stimulanspaket kommer ännu i vår och Vänsterförbundet föreslår en stimulanssedel på 100 euro till alla, för användning i småskaliga serviceföretag.
Pandemikrisen har visat på många fel i samhället som nu ska åtgärdas, sa Andersson. De som har det sämst i vårt samhälle är utsatta i kristider. I maj kommer ett stödpaket för barn och unga, sa Li Andersson.
- De som nu upprätthåller vårt samhälle måste uppmärksammas mer. Det räcker inte med ett tack, sa Andersson.
Deras arbetsvillkor måste förbättras och resurserna garanteras, fortsatte Andersson. De som tryggar vårt samhälle har rätt att lita på att de orkar till pensioneringen och de har rätt att få en rimlig ersättning för sitt viktiga jobb, sa hon.
"Kännbara löneökningar"
Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah var den enda partiordföranden som krävde kännbara löneökningar i sitt förstamajtal. Annars hotas vårdbranschen av vårdarbrist i framtiden, enligt Essayah.
Hon oroade sig för Finlands ekonomi efter pandemin. Det finns inte plats för ökade investeringar i den offentliga sektorn, och det lönar sig inte att sälja statens aktier till lägre priser. Ett projekt som bör stoppas är det nya personnummersystemet, som enligt Essayah ger miljardutgifter.
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta höll också ett förstamajtal via Facebook.
- Ett fungerande avtals- och förhandlingssystem har visat sin styrka när coronakrisen slog till. Genom en snabb reaktion räddades företagens funktionsförmåga och arbetslöshetssystemet förbättrades.
- Det är låglönebranscherna som håller Finland i rullning. Nu behövs mer än verbal sympati. Hur skulle det vara med fulla arbetstimmar och en lön som räcker för att leva på? Det borde inte vara för mycket begärt, sa Jarkko Eloranta.
"Basinkomst åt alla"
Maria Ohisalo, ordförande för de Gröna, konstaterade att allas vardag nu har förvandlats. Många kan göra distansarbete, men de som möter kunder i dessa tider är värda extra erkänsla.
Speciellt tunga har de senaste månaderna varit för vårdpersonalen, som i hårt tryck måste jobba nära de smittade, konstaterade de Grönas ordförande.
Hon lovade inga löneökningar åt någon men talade för en garanterad basinkomst åt alla. En sådan hade gjort det lättare att klara krissituationer.
- Vårt socialskyddssystem är ett lapptäcke, som behöver en uppdatering, sa de Grönas ordförande Maria Ohisalo.
Hon oroade sig för den ekonomiska nöden bland småföretagare, anställda inom servicesektorn och kulturbranschen. Nu får stöden inte läcka till skatteparadis eller företag som delar ut rikliga dividender åt ägarna - utan dem som behöver det mest, sa Maria Ohisalo.
"Dåliga regeringar har gjort många fel"
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho inledde sitt tal nästan försonligt, när han medgav att ingen vet vilken strategi som är klokast när man öppnar näringslivet i Finland.
Men regeringen har gjort många fel. Nu betalas också räkningen för många fel som tidigare regeringar har gjort, sa Halla-aho.
Halla-aho kritiserade både partier, ministrar och ledande tjänstemän för informationsmissar och inkompetens, utom parlamentarisk kontroll.
När krisen är över är vi alla fattigare. Då måste det satsas på finländarna och de ideologiska projekten läggas på is, såsom klimatkamp och bistånd, krävde Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho i ett bandat tal inifrån riksdagen.
Han uttryckte inget stöd för vårdpersonal eller andra arbetstagargrupper under pandemin. Men han kritiserade globalisering och behovet av billig arbetskraftsinvandring, och importen av skyddsutrustning från utlandet.
"Nu tacklas pandemin resolut"
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johan Kvarnström höll sitt tal som en videohälsning från minnesmärket för Dragsviks fångläger från 1918.
Där dog tusentals fångar i sjukdomar som fick härja fritt. Nu är Finland ett EU-land som under statsminister Sanna Marins ledning tacklar en pandemi på ett resolut sätt och respekterar regelverket, sa Johan Kvarnström.
Han uttryckte sin beundran för alla som tar sig igenom coronakrisen; dagis- och vårdpersonal trots underbemanningen, de som håller samhällshjulen snurrande, äldre som lever tålmodigt enligt alla rekommendationer.
Kvarnström efterlyste solidaritet i stället för girig individualism. Nu måste nedgången vändas till något konstruktivt och den offentliga sektorn stärkas, Johan Kvarnström från Raseborg.