Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valborgssaldot: Historiskt lugnt i parker och på torg – men i hemmen gick det vildare till

Från 2020
Uppdaterad 01.05.2020 18:13.
Första maj-firande i Brunnsparken i Helsingfors år 2020.
Bildtext Ovanligt tomt i Brunnsparken i år.
Bild: Yle / Hanna Othman

Valborgsfirandet har förlöpt lugnt i hela landet – både det svala vädret och coronan bidrog till att folk höll sig hemma. Däremot fick polisen ta emot fler larm i hemmen. Det handlade mest om anmälningar om oljud, inte våld.

Enligt polisen har exceptionellt få personer rört sig ute på offentliga platser på första maj. Polisen har inte sett förbjudna offentliga tillställningar eller stora folksamlingar någonstans i landet. Också restaurangerna har följt reglerna, uppger Polisstyrelsen i ett pressmeddelande. I enskilda fall har polisen ändå skingrat en del grupper, men de flesta fall har skötts genom att ge råd och uppmaningar.

– Mängden uppdrag har enligt våra uppgifter varit väldigt liten jämfört med valborgen i fjol. Med tanke på att det är valborg har mängden uppdrag varit låg. Mest har polisen larmats till hemmen och uppdragen har handlat om oljud och problematiskt beteende, säger polisinspektör Ari Järvenpää vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt honom har valborgsfirandet varit historiskt lugnt.

– En så lugn valborg har jag inte sett under min 40-åriga poliskarriär. Jag är positivt överraskad över hur väl instruktioner och begränsningar har följts. Jag vill tacka finländarna för att de agerat ansvarsfullt, säger han.

Jag är positivt överraskad över hur väl instruktioner och begränsningar har följts

Tomt i Åbo

Polisen i västra Finland rapporterar att firandet var lugnare i går kväll än under normala veckoslutskvällar. I Åbo gapade Aura ås stränder, parker och centrum tomma hela natten.

Från Salo rapporteras ändå om en skottincident på valborgsmässoafton där en person fick livshotande skottskador i mellangärdet. Tre personer har gripits misstänkta för försök till dråp.

Också från Karleby rapporteras skottlossning. I går kväll vid 22-tiden avfyrades flera skott i stadsdelen Storby. Tre personer har gripits, och polisen utreder om fler personer var inblandade i skjutandet. Ingen människa kom till skada.

I Björneborg i Satakunta måste polisen skingra ungdomsgäng som samlats på ABC-servicestationen i Tikkula under kvällen. Bland dem fanns många berusade minderåriga.

Polisen i Västra Finland fick ta emot tiotals larm i hemmen under valborgsmässonatten. Polisinrättningar på andra håll i landet rapporterar likaså att de tvingats rycka ut till hemmen oftare än normalt, trots att läget utomhus varit stillsamt. Det ska för det mesta ha handlat om oljud – inte våld.

Firarna stannade hemma i Helsingfors

Också i Helsingfors har firandet gått lugnt till i parkerna, och i dag på första maj har bara några sällskap sökt sig till Kajsaniemi och Ulrikasberg för traditionell första-maj-picknick.

valborg 2020
Bildtext Picknick på bakgården, hoppas polisen på.
Bild: Lehtikuva

Ålänningar eldade brasor

På Åland har polisen sysselsatts av olovligt eldande. Brasor rapporteras både från Jomala, Saltvik och Mariehamn. I morse påträffades en beväpnad, berusad person på en ö i den åländska skärgården. Han har omhändertagits av polisen, skriver Ålands Radio.. Orsaken till varför mannen var beväpnad är inte klar, men situationen ska ha upplevts som obehaglig.

Brasa
Bildtext Valborgsbrasor på Åland
Bild: Yle/Veronica Montén

Det svala vädret bidrog till lugnet

Polisen i östra Finland hade en bråd valborgsmässoafton ungefär fram till midnatt. Uppdragen liknade uppdragen under en vanlig sommarfredagskväll, heter det.

Polisen behövde ändå inte ingripa för att skingra människor som samlats i för stora grupper. I städernas centra rörde sig färre människor än vanligt på valborgsmässoafton.

I Norra Karelen spanade man efter en försvunnen mansperson som Gränsbevakningens helikopter slutligen hittade.

I Tammerfors bidrog det svala vädret till att folk höll sig inomhus. Bara några enskilda fall av större samlingar rapporteras.

Tammerfors
Bildtext Lugnt i Koskiparken i Tammerfors
Bild: Lehtikuva

Polisen i Uleåborg berömmer för sin del allmänheten och säger att det är en glädje att se hur civiliserat folk beter sig.

I Kittilä i Lappland sysselsattes polisen av en lokal fartdåre. En mansperson körde undan polisen med hög hastighet på en sträcka på cirka 70 kilometer. Han hade flera passagerare i bilen av vilka en hoppade ut då bilen för en stund saktade in.

Till slut fick polisen stopp på bilen med en spikmatta. Fallet undersöks som rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen: Håll er hemma också idag

Polisen uppmanar folk att hålla sig hemma och inte söka sig till de traditionella samlingsplatserna denna första maj – ens i mindre sällskap. Även om människor samlas i små grupper inom familjen så blir flera grupper snabbt stora folkmassor på flera hundra personer, konstaterar Polisstyrelsen.

Stanna på den egna gården eller i närmiljön, picknicken kan ordnas också där.

– Stanna på den egna gården eller i närmiljön, picknicken kan ordnas också där. Vi hoppas att människor, trots det fina vädret, tålmodigt fortsätter att följa restriktioner och uppmaningar, säger polisinspektör Ari Järvenpää vid Polisstyrelsen.

Artikeln uppdaterades klockan 18.07 med Polisstyrelsens information om första maj.

Diskussion om artikeln