Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första maj-läsning: Så här firade Svenskfinland valborg, ny dokumentär om livet i ett coronadrabbat Helsingfors och 14 frågor om skolöppningen

Från 2020
valborg 2020
Bildtext Valborgsfirandet har gått lugnt till i år.
Bild: Lehtikuva

Trevlig första maj! Här kommer lite kvällsläsning:

Nej, det blev ingen vanlig valborg i år. Undantagstillstånd råder och vappen 2020 kommer att gå till historien. Här kan du se bilder som ni läsare skickade in för att visa hur ni firar!

Valborgsfirandet har förlöpt lugnt i hela landet. Både det svala vädret och coronaviruset bidrog till att folk höll sig hemma. Däremot hade polisen fler hemutryckningar än vanligt. Läs mer om hur valborgsfirandet gick till på olika håll i landet!

Hälsovårdspersonalen hyllas som arbetets hjältar och får stöd av de finländska partiledarna i talen på första maj. Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah krävde kännbara löneökningar, de övriga erbjöd sympati i sina tal. Läs mer om partiledarnas första maj-tal här!

Tillbaka till skolbänken. Det bestämde regeringen att grundskoleeleverna ska den 14 maj. Beslutet väcker många frågor – hur ska raster, luncher och skolskjutsar ordnas, hur ska smittspridningen undvikas? Här är en sammanställning över några av de största frågetecknen kring skolöppningen.

Vad kommer vi att minnas av coronakrisen i framtiden? Är det våra förråd av toapapper, våra videomöten eller att vi inte fick åka till stugan? Under en månad dokumenterade reportern Christoffer Grön från Yle Huvudstadsregionen livet i Helsingfors när coronaviruset slog till, staden blev tom och nattlivet tystnade. Resultatet blev audiodokumentären ”När coronaviruset kom till Helsingfors” som nu finns på Arenan – klicka här för att lyssna på den.

"På covidavdelningen är läget under kontroll. Kvällspersonalen ser inte så stressad ut när jag kommer på jobb. Men jag hör hur någon tar ett djupt andetag, följt av en lika djup suck. Och jo, tryckmärken på näsan avslöjar var kollegan varit." 34-åriga Malin Solstrand jobbar som sjukskötare på Centralsjukhuset i Vasa. Hon har jobbat på intensiven i elva år. Här bloggar hon om sitt arbete i coronatider.

Finländarna uppmanas fortfarande hållas hemma, samtidigt som reselusten börjar göra sig påmind hos många så här till våren. För att stilla den värsta resefebern kan du uppleva Egenlands över 100 originella resmål runt om i Finland – från din egen soffa! Klicka här och ta dig en närmare titt.

Hoppas du får en riktigt skön långhelg!

Diskussion om artikeln