Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träningen blev ett missbruk för Astrid Uhrenholdt Jacobsen efter broderns självmord – bekämpade sorgen med träningssmärta: "Använde verktygen som jag hade"

Från 2020
Uppdaterad 01.05.2020 18:32.
Astrid Jacobsen.
Bildtext Astrid Uhrenholdt Jacobsen meddelade att hon lägger av förra veckan.
Bild: imago/Geisser/ All Over Press

Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutade nyligen sin elitsatsning i längdskidåkning. Nu berättar om den tuffaste tiden i hennes karriär, då hennes bror gjort självmord. Tiden då hon använde smärtan från träningen för att lindra sorgen.

Den norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen lade skidorna på hyllan efter den gångna säsongen och satsar i stället helt och hållet på sina läkarstudier.

– Jag har fler drömmar för mitt liv inom sjukvården än som längdskidåkare så jag måste sätta punkt för den delen,
sade Jacobsen förra veckan

Nu berättar hon om den svåraste perioden i hennes karriär. Den inträffade för drygt sex år sedan och fick sin början på invigningen till OS i Sotji.

Då fick hon av den norska lagläkaren veta att hennes lillebror och bästa vän Sten Anders tagit sitt liv vid 25 års ålder. Jacobsen stannade ändå kvar i Ryssland, med en fjärdeplats i sprinten som resultat bland annat.

– Där och då kändes det rätt. När jag ser tillbaka fanns det förmodligen flera skäl. Bland annat för att det var en olympisk by skyddad från omvärlden och från media,
säger Jacobsen i NRK:s talkshow "Lindmo".

– Det var säkrare att vara där och det säger mycket om vilken typ av familj idrotten kan vara för en.

Bekämpade mentala smärtan med fysisk smärta

Men tiden efter mästerskapsbubblan blev svår för den i dag 33-årige Jacobsen.

Då blev träningen hennes sätt att bearbeta sorgen. Rättare sagt stenhård träning.

– Jag använde verktygen jag hade i min väska. Ett av dem var fysisk träning. Den smärta jag fick av att träna fysiskt var bekant och lättare att hantera än sorg och mental smärta.

Träningen var hårdare än normalt och utan en egentlig plan.

– Jag har antagligen missbrukat det på ett sätt. För de som har varit på utsidan och följt detta var det förmodligen ingen stor överraskning att jag gick in i väggen. Men för mig som var mitt i det var det inte så lätt att se att det här hände.

Norskan reste sig ändå från den tuffa tiden. I VM i Falun 2015 blev dett stafettguld och silver i skiathlon.

Diskussion om artikeln