Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Trudeau: 1 500 vapenmodeller förbjuds omedelbart i Kanada

Från 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Bildtext Kanadas premiärminister Justin Trudeau var själv i närheten då en man dödade 14 kvinnor och sig själv i en skola i Montreal år 1989.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppgav i dag på fredag att det nu är förbjudet att använda och sälja olika vapenmodeller "i stil med stormgevär", alltså vapen som kan avfyra stora mängder patroner hastigt, i landet. Förbudet träder i kraft omedelbart.

Trudeau motiverar beslutet med olika masskjutningar som skett i landet. Senast dog 22 personer i Nova Scotia i mitten av april i år i den dödligaste masskjutningen i landet någonsin.

Gäller modeller som använts i massdåd i USA

Förbudet gäller över 1 500 vapenmodeller, bland annat det halvautomatiska geväret AR-15, automatkarbinen M16, M4-modellen, AR-10-modellen och andra vapen som använts i olika masskjutningar i USA.

De vapen som nu förbjuds är gjorda för att man ska kunna döda så många människor som möjligt på en så kort tid som möjligt.

― Justin Trudeau, Kanadas premiärminister

Radio Canada rapporterar att förbudet gäller samma modeller som använts bland annat i massakrerna i Sandy Hook, Las Vegas och Orlando i USA och mot moskén i Nya Zeeland.

– Från och med i dag har marknaden för automatiska vapen stängt i Kanada. Vi har fått nog, att förbjuda de här vapnen kommer att rädda liv, sa säkerhetsministern Bill Blair enligt CBC.

– Kanadensare behöver mer än tankar och böner, sa Trudeau.

"Du behöver inte en AR-15 för att skjuta en hjort"

Enligt Trudeau har nuvarande vapenägare två år på sig att anpassa sig till förbudet. Ett kompensationsprogram för vapenägarna planeras också.

– Du behöver inte en AR-15 för att skjuta ner en hjort. Med omedelbar verkan får man inte längre köpa, sälja, transportera, importera eller använda sådana vapen i det här landet, sa Trudeau.

Han sa att det inte finns ett behov för sådana vapen i Kanada.

– De vapen som nu förbjuds är gjorda för att man ska kunna döda så många människor som möjligt på en så kort tid som möjligt, sa Trudeau.

Masskjutningar ovanliga i Kanada

Masskjutningar är ovanliga i landet och vapenlagarna i Kanada är strikta, men enligt premiärministern sker dödliga masskjutningar allt oftare.

Enligt public service-bolaget CBC har förbudet väckt kritik om att laglydiga vapenägare drabbas hårdare av förbudet än kriminella som man vill åt, i och med att brottslingar ofta får tag på vapen via den svarta marknaden.

Frågor har också väckts om huruvida regeringen i Kanada tänker öka övervakningen vid gränsen till USA i och med att en stor del av de olagliga vapnen som smugglas in till Kanada kommer från USA.

Källor: AP, AFP, CBC

Diskussion om artikeln