Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kändismassören Marko Yrjövuori pekas ut som en lögnare – hur har jobben med stjärnor som Kobe Bryant och James Harden egentligen sett ut?

Från 2020
Uppdaterad 02.05.2020 01:00.
Marko Yrjövuori talar.
Bildtext Marko Yrjövuori.
Bild: Lehtikuva

Han är känd som Kobe Bryants fystränare och påstår sig ha varit med och gjort James Harden till en mästare. Men i STT:s djupdykning i Marko Yrjövuoris CV är det mycket som inte stämmer. Själv tycker finländaren att det handlar om missuppfattningar kring hans arbetstitlar.

Det är STT:s Raiko Häyrinen som gjort en omfattande utredning av den kända fystränaren och massören Marko Yrjövuoris karriär.

Yrjövuori är mest känd för att ha jobbat med Kobe Bryant och Los Angeles Lakers i många år. Men enligt STT har Yrjövuori överdrivit sin roll i både den klubben och i flera andra uppdrag.

Enligt STT har finländaren kallat sig för saker som "en av världens mest framgångsrika fystränare", "idrottsstjärnornas högra hand", "en mästarskapare", samt påstått sig vara "athletic trainer" för Los Angeles Kings i NHL och Los Angeles Lakers i NBA.

Han flyttade tillbaka till Finland från USA år 2016. Yrjövuori har haft gott om olika uppdrag inom finländsk idrott efter hemkomsten och erkänner för STT att han inte skulle ha nått lika långt utan sina bedrifter på andra sidan Atlanten.

Problemet är bara att det enligt STT gömmer sig överdrifter och rent utav lögner bakom hans titlar.

Athletic trainer eller massör?

Yrjövuori flyttade till Kalifornien på 1990-talet. Först masserade han LA Kings finländare och senare anställdes han av just Kings till massör.

I sin bok "Mestareiden rakentaja" och på sitt bolags webbplats menar Yrjövuori ändå att han var "athletic trainer" hos Kings.

En athletic trainer har ett brett medicinskt ansvar i klubben och kan också agera som chef för bland annat massörer och fysioterapeuter.

Kings kommunikationschef Eddie Fischermann mejlar till STT att Yrjövuori under sin tid i Kings inte alls var athletic trainer, utan massör. Klubbens athletic trainer – och Yrjövuoris chef – var Pete Demers.

"Har ingen skillnad"

År 2004 flyttade finländaren till Lakers och han har senare sagt att han var klubbens athletic trainer.

Men enligt Lakers säsongsguider stämmer det inte. Åren 2004-2011 hade han i stället titeln "massör", medan han mellan 2011 och 2016 kallades "idrottsmassör".

Under Yrjövuoris tid i Lakers hette klubbens athletic trainer, och finländarens chef, Gary Vitti.

För STT har Yrjövuori visat upp ett kontrakt med Lakers där han kallas assisterande athletic trainer. Själv hävdar han att han var en mångsysslare i klubben.

– I mitt kontrakt står det förstås något helt annat, men det har ingen skillnad. Jag anställdes som massör, men vi hade alla titeln athletic trainer. I mina kontrakt med både Kings och Lakers stod det "assistant athletic trainer", men det har ingen skillnad på det sättet, menar Yrjövuori.

Marko Yrjövuori och Kobe Bryant.
Bildtext Yrjövuori och Kobe Bryant.
Bild: Privat

Kobes allt i allo?

I Finland är Yrjövuori känd för att han stod nära den nyligen bortgångne basketikonen Kobe Bryant.

Han har bland annat kallats för Bryants personliga fystränare i finländska medier och i sin självbiografi "The Finn" menar Yrjövuori att han ansvarade för "allt som hade att göra med Kobe".

– Även om jag sist och slutligen ansvarade för allt som hade att göra med Kobe i Lakers, så var jag aldrig någon slags personlig trainer för honom. Ansvaret för att ta hand om Kobe bara blev mitt med årens lopp.

När STT får ett svar av Gary Vitti låter det helt annorlunda. Vitti hänvisar till Bryants bok "The Mamba Mentality: How I Play" där finländaren inte ens nämns, även om vissa av Yrjövuoris kollegor får ett tack.

– På sidorna 51 och 52 i boken nämner Kobe tre personer: Gary Vitti, Judy Seto och Barrence Baytos. Marko Yrjövuori nämns inte direkt.

– Kobe sade att han hade ett team runt sig som hjälpte honom. Marko var en del av det, men han var verkligen inte ansvarig för allt som hade med Kobe att göra i Lakers, slår Vitti fast.

Så här svarar Yrjövuori på påståendena i sin bok:

– Om jag i praktiken bär på dricksflaskor eller ger saker som han behöver under matchen så känner jag att det är på mitt ansvar, säger han, samtidigt som han medger att han aldrig var Bryants personlige serviceman eller massör.

Marko Yrjövuori håller i Kobe Bryants fot.
Bildtext Yrjövuori jobbade för Lakers mellan 2004 och 2016.
Bild: Lehtikuva

Bakom Hardens framgångar?

Förutom det ovannämnda så presenterar STT en rad olika tvivelaktigheter kring Yrjövuoris CV.

En av dem är Yrjövuoris påstådda samarbete med NBA-stjärnan James Harden.

I boken "Mestareiden rakentaja" nämner Yrjövuori saker som "när jag tränade James" och: "Jag är glad för att kunna säga att jag var med och byggde upp den här mästaren".

STT fick inte tag på Harden själv, men när man ber om hjälp av ligan får man napp.

Från NBA var man i kontakt med Hardens klubbar Oklahoma City (2009-2012) och Houston Rockets (2012-).

– Både Oklahoma City och Houston berättar att man inte har uppgifter om att Yrjövuori skulle ha jobbat med James Harden, meddelar Jim LaBumbard från NBA:s kommunikationsavdelning.

Skötte uppvärmningen

Företaget Gameshape har i sin tur haft hand om Hardens sommarträningar. STT har varit in kontakt med två personer som sett många av träningarna.

En av dem, Dwight Daub, säger att han följt minst två veckor av Hardens sommarträning mellan åren 2009 och 2012 och han har aldrig sett Yrjövuori dra en hel träning för Harden från början till slut.

I STT:s intervju antyder Yrjövuori att han i stället dragit uppvärmningar i samband med träningarna för Harden.

Efter återkomsten till Finland har Yrjövuori bland annat fungerat som de finländska basketherrarnas "medical trainer" och fotbollsklubben FC Inters fystränare.

Yle Urheilu har försökt nå Yrjövuori, som svarade att han firar valborg med familjen och återkommer nästa vecka.

Hela artikeln om Marko Yrjövuori hittas här.

Diskussion om artikeln