Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea publicerade bilder på Kim Jong-Un – frågetecken kvarstår kring hans hälsa och frånvaro

Från 2020
Uppdaterad 02.05.2020 13:06.
Video på Kim Jong-Un som inviger gödselfabrik - ledarens hälsotillstånd ändå oklart - Spela upp på Arenan

Vissa envisa rykten om Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns hälsotillstånd verkar ha varit kraftigt överdrivna. Kim kan ses på bilder från en invigning av en fabrik, bilderna påstås vara från den 1 maj.

Nordkoreas högsta ledare Kim Jong-Un hann hålla sig borta från offentligheten i nästan tre veckor utan några förklaringar.

Nu har landets statliga nyhetsbyrå KCNA publicerat bilder på ledaren. Enligt KCNA är bilderna tagna den 1 maj.

Kim Jong-un leikkaa punaista nauhaa lannoitetehtaalla.
Bildtext Kim Jong-Un vid invigningen av en gödselfabrik, bilden uppges vara tagen den 1 maj.
Bild: AFP / KCNA VIA KNS

Under de senaste veckorna har rykten om hans frånvaro florerat på många håll.

Det har förekommit uppgifter om allt från att han lever och mår bra till att han har svårt att återhämta sig efter en operation, eller att han rentav är död.

På de nya bilderna kan Kim ses delta i festligheterna när en gödselfabrik invigs. Han verkar vara pigg och kry och i allra högsta grad levande.

I vanliga fall brukar Kim synas i de nordkoreanska medierna flera gånger per vecka. Att han försvinner oannonserat och utan motiveringar väcker därför en hel del uppståndelse.

Bilderna ger få vinkar om hälsotillstånd

De nya bilderna säger väldigt lite Kim Jong-Uns hälsa.

När han var borta från offentligheten i en månad år 2014 haltade han och gick med käpp när han återvände, det kunde man tydligt se på videobilder.

Då antogs han ha haft en giktattack.

Till att börja med fanns de nya bilderna endast som stillbilder, men senare under dagen kablades också rörliga bilder ut över världen.

Videobilderna till trots är det svårt att avgöra något om Kims hälsotillstånd.

Stillbilder på Kim Jong-Un visas på en teve på en järnvägsstation i Sydkoreas huvudstad Seoul.
Bildtext Kim Jong-Uns hälsa kan påverka världspolitiken, så det är naturligt att omvärlden vill hålla koll på den. Här följer några personer på en järnvägsstation i Sydkorea med när teve kablar ut stillbilder på Kim.
Bild: EPA

Före den 1 maj sågs Kim Jong-Un i offentligheten senast den 11 april. När han inte deltog vid landsfadern Kim Il-Sungs stora födelsedagsfestligheter den 15 april började frågetecknen hopa sig.

Uppgifter om operation avvisades

Under de senaste veckorna har flera uppgifter om Kim Jong-Uns tillstånd och vistelseort förekommit.

Enligt uppgifter från Sydkorea fanns det ingen tvekan om att Kim Jong-Un lever och mår bra. Sydkoreanska underrättelseuppgifter gjorde gällande att han vistades på en badort på den nordkoreanska östkusten.

Enligt en anonym nordkoreansk källa till sydkoreanska Daily NK ska Kim ha genomgått en hjärtkärloperation, men den uppgiften avvisas av både sydkoreanska och kinesiska källor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har en grupp kinesiska läkare åkt till Nordkorea för att hjälpa till att vårda Kim, men det är oklart vad han skulle ha vårdats för under sin frånvaro.

Enligt vissa spekulationer höll sig Kim Jong-Un borta bara för att undvika coronaviruset.

Hittills har Nordkorea inte rapporterat om ett enda bekräftat fall av coronavirus, men det är ifrågasatt om landet faktiskt har lyckats hålla viruset borta.

Artikeln uppdaterad klockan 12.27: Tidigare fanns det endast stillbilder från den aktuella händelsen, men senare kom det ut även videobilder.

Diskussion om artikeln