Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vi är chockade och besvikna” – domstol slår fast att det inte förekommer lönediskriminering mot USA:s damlandslag

Från 2020
Uppdaterad 02.05.2020 08:47.
Megan Rapinoe och Alex Morgan står bredvid varandra
Bildtext Megan Rapinoe, Alex Morgan och resten av landslagsspelarna har stämt förbundet för diskriminering.
Bild: imago images / Sportimage/ All Over Press

De amerikanska damspelarnas stämning mot förbundet gällande ekonomisk ersättning kommer inte att gå till rättegång. En domstol i Los Angeles har slagit fast att damspelare inte får lägre ersättning än herrspelare.

De amerikanska landslagsspelarnas ersättning från förbundet blev en het fråga i samband med VM förra sommaren. Damspelarna ansåg att de inte fick lika stor ersättning som herrarna och stämde förbundet för diskriminering.

Spelarna krävde ungefär 66 miljoner dollar i skadestånd från förbundet och ärendet har behandlats i en federal domstol i Los Angeles.

Domstolen har nu förkastat damspelarnas skadeståndskrav för arvoden och ärendet kommer inte att gå till rättegång.

– Damlandslaget har fått en större ersättning, både ackumulerat och i genomsnitt per match än vad herrlandslaget fått under samma period, lyder utlåtandet från domstolen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt domaren R. Gary Klausner har damerna fått sammanlagt 24,5 miljoner dollar i ersättning mellan åren 2015 och 2019. För herrarna var summan 18,5 miljoner dollar.

Spelarna planerar att överklaga

I domen framgår det också att damspelarna för några år sedan förkastade en liknande ersättningsmodell som herrarna har. Damspelarna har också bland annat en garanterad grundlön och sjukförsäkring.

Molly Levinson som är talesperson för spelarna meddelar att man planerar att överklaga beslutet.

– Vi är chockade och besvikna. Vi kommer inte att ge upp arbetet för lika lön. Vi är säkra på vår sak och orubbliga i vårt uppdrag som är att se till att flickor och kvinnor i sporten inte nervärderas på grund av sitt kön, säger Levinson.

Några punkter går till rättegång

Domstolen anser ändå att damerna inte behandlas jämlikt gällande träningsmöjligheter, resor, boende och medicinsk hjälp. De punkterna kommer att gå vidare till en rättegång som inleds i mitten av juni.

– Vi kommer aldrig att sluta kämpa för jämställdhet, twittrade storstjärnan Megan Rapinoe på fredagskvällen.

Det amerikanska fotbollsförbundet har kortfattat kommenterat beslutet med att man vill hitta en positiv väg framåt tillsammans med laget.

– USA har länge varit världsledande inom damfotbollen både på och utanför plan och vi är fast beslutna att fortsätta arbetet, skriver man enligt Reuters.

Diskussion om artikeln