Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lugn valborg och första maj i Österbotten – men hundratals ungdomar samlades åter till gaturallyn

Från 2020
En polisbil bakifrån
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Både valborg och första maj förlöpte ovanligt lugnt i Österbotten, med färre uppdrag för polisen än under ett normalt veckoslut. Både i Vasa och Karleby samlades ändå stora skaror bilburna ungdomar.

Det var under natten till lördagen som polisen fick larm om att stora skaror med unga åter rörde sig i städerna med bil och samlades på parkeringar.

I Karleby var skarorna störst uppger kommissarie Pasi Sillanpää på situationsledningscentralen i Seinäjoki.

- Det var samling på bangårdsområdet och då polisen kom till platsen fick vi skingra över hundra personer i närmare 60-talet bilar. Men totalt har det varit över hundra bilar på området, säger Sillanpää.

Till största delen handlar det om unga personer som på polisens uppmaning fredligt lämnade platsen.

- Men långa bilkonvojer sågs nog i Karleby.

I Vasa samlades också tiotals personer i över 20 bilar på Gneissgränd i Stenhaga och även här fick polisen uppmana de unga att skingra sig.

- Men totalt sett har helgfirandet ändå gått lugnt till, vi har haft färre uppdrag än under ett normalt veckoslut på hela polisinrättningens område, säger Sillanpää.

Defacto var valborg och första maj detta år en historiskt lugn helg, uppger Polisstyrelsen - både det svala vädret och coronan bidrog till att folk höll sig hemma.

Inga allvarliga våldsbrott

Särskilt glädjande är enligt Pasi Sillanpää att inga allvarliga våldsbrott begicks på Österbottens polisinrättnings område under valborg och första maj.

På valborgsmässoafton inträffade skottlossning i stadsdelen Storby i Karleby, men ingen människa kom till skada i incidenten.

Polisen har gripit tre personer som var inblandade i skjutandet och som nu misstänks för försök till dråp, olaga hot och vapenbrott.

Enligt uppgifter till Yle Kokkola är de gripna män i åldern 20-50 år och en del av dem har kriminell bakgrund. Varför skottlossningen uppstod är än så länge oklart.

Under lördagen hålls nya förhör med de tre misstänkta, uppger Pasi Sillanpää.