Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fysiker ska försöka rentvå dopningsmisstänkta Jenny Fransson – har två olika teorier: ”Kan förekomma syntetiska steroider i fisk och i vatten”

Från 2020
Jenny Fransson brottas.
Bildtext Jenny Fransson åkte fast för metyltestosteron i februari.
Bild: EPA

Mats Larsson, en av Sveriges främsta fysiker, lyckades få en styrkelyftare frikänd för nio år sedan. Nu ska han försöka hjälpa dopningsmisstänka brottaren Jenny Fransson. Fransson riskerar att stängas av i upp till fyra år.

I början av februari blev det känt att brotten Jenny Fransson åkt fast i ett dopningstest. Fransson som var ett av Sveriges största medaljhopp inför OS testade positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Fransson var oförstående till det positiva testet och hävdade att det handlade om sabotage. Bland annat lanserade hon en teori om att hon skulle ha fått i sig det förbjudna preparatet då hon drack ur en vattenflaska.

Senare visade det sig att flaskan inte gick att analysera och Riksidrottsförbundet i Sverige fortsatte att utreda dopningsfallet. Den 26 maj är det dags för muntlig förhandling och Fransson har nu tagit hjälp av fysikern Mats Larsson i hopp om att bli friad, rapporterar Expressen.

Larsson är professor i molekylfysik och för nio år sedan hjälpte han styrkelyftaren Kim Mikkelsen att bli friad. Mikkelsen hade testat positivt för den anabola steroiden boldenon, men friades då Larsson bevisade att det var egenproducerat och inte genom intag.

Fel i mätningen

Larsson hävdar att han är övertygad om att Fransson inte medvetet har dopat sig och lanserar två olika teorier. Den första är att det blivit fel i mätningen på laboratoriet.

– Jag känner mig ganska övertygad om att på den ena metaboliten har laboratoriet inte uppfyllt alla Wadas stallkrav. Det kommer vi definitivt att ta upp i dopningsnämnden.

– Kan man påvisa att laboratoriet har gjort ett avsteg från den internationella standarden och att det avsteget antagligen skulle kunna leda till ett positivt utfall, då kan man utmana laboratoriedatan, säger Larsson.

Jenny Fransson jublar med den svenska flaggan på ryggen
Bildtext Jenny Fransson har vunnit flera mästerskapsmedaljer för Sverige.
Bild: imago/Golovanov + Kivrin/ All Over Press

Larsson anser också att man inte kan påstå att dopningstesterna är helt tillförlitliga. Han drar till exempel paralleller till coronavirustester där träffsäkerheten kan ligga mellan 40 och 100 procent.

– Inom dopningsvärlden verkar det som att testerna per definition är tillförlitliga. Där är det svart eller vitt, säger han.

Steroider i fisk och vatten

Den andra teorin som Mats Larsson lanserar är att Fransson fått i sig metyltestosteron genom att äta fisk.

– Hon skulle ha kunnat få i sig steroiden via någon källa som vi inte lyckats identifiera ännu. Jag har en vän och kollega i Ukraina som börjat titta på olika källor till steroider.

– Och hon har hittat kinesiska artiklar som visar att det kan förekomma syntetiska steroider i fisk och i vatten. Vi försöker utreda den saken nu, säger han.

Mats Larsson pekar mot sitt huvud.
Bildtext Mats Larsson.
Bild: EPA-EFE/Hanna Franzen

Åke Andrén Sandberg som är ordförande för dopningskommissionen säger att man redan känner till Larssons första teori.

– Laboratoriechefen har bemött det och enligt honom har allt gått till på det sätt det ska göra. Mats Larsson arbetar som ombud och försöker hitta saker som det är fel på här. Det är dopningsnämnden som får avgöra om Jenny Fransson ska dömas eller inte, säger han.

Fransson riskerar en avstängning på upp till fyra år om hon blir fälld. Även om Larsson har sina teorier tror han att det blir svårt att få Fransson friad av dopningskommissionen.

– Wada har också möjlighet att överklaga till högsta instans som är Cas. Therese Johaug dömdes till exempel till en lägre avstängning i Norge än vad hon gjorde i Cas.

– Och hon la säkert miljoner kronor på det där försvaret eftersom hon anlitade Mike Morgan som är den skickligaste dopningsadvokaten du kan hitta. Jag har inte riktigt samma förutsättningar som han har, säger Larsson.

Diskussion om artikeln