Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya protester mot coronarestriktionerna i USA - demonstrationer i elva städer i Kalifornien

Från 2020
En demonstrant viftade med en kampanjflagga för återval av Trump utanför stadshuset i Los Angeles. Nidbilder på Kaliforniens guvernör Gavin Newsom förekom vid alla demonstrationer i Kalifornien på fredagen.
Bildtext En demonstrant viftade med en kampanjflagga för återval av Trump utanför stadshuset i Los Angeles. Nidbilder på Kaliforniens guvernör Gavin Newsom förekom vid alla demonstrationer i Kalifornien på fredagen. Copyright EPA.

Ungefär hälften av USA:s delstater har börjat lätta på sina coronarestriktioner eller gör det i början av nästa vecka. Samtidigt växer protesterna mot restriktionerna i exempelvis Kalifornien. Fler demonstrationer är att vänta under veckoslutet.

I åtminstone elva städer i Kalifornien protesterade tusentals människor mot den demokratiske guvernören Gavin Newsom och coronarestriktionerna.

Det som tycktes väcka speciellt stort raseri var Newsoms beslut om att stänga alla badstränder i Orange County, efter att exempelvis stränderna i Huntington Beach varit fulla med folk förra veckoslutet.

- Det här var droppen som fick bägaren att rinna över, sa demonstranten Monica Beilhard till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till stängningen av stränderna.

- Vi är också här för att säga att det räcker nu, vi har rätten att arbeta och det är dags för guvernören att låta de friska återvända till sina jobb, tillade Beilhard.

Hundratals arga demonstranter samlades intill Huntington Beach Pier på fredagen.
Bildtext Tusentals arga demonstranter samlades i Huntington Beach på fredagen. Huntington Beach ligger drygt 50 kilometer söder om Los Angeles.Copyright EPA

I ungefär sex veckor har gym, barer, restauranger och köpcenter hållits stängda i Kalifornien. På en del håll har restauranger och frisörer börjat trotsa reglerna och öppna i alla fall.

Under en presskonferens på fredagen lät Newsom förstå att det kan bli aktuellt att börja lätta försiktigt på restriktionerna om några dagar. Men han uttryckte oro exempelvis över otillräckligt testningskapacitet.

"Vi är amerikaner, vi är fria"

I Kalifornien har man bekräftat över 52 000 smittade och över 2 100 har avlidit i covid-19. Dödstalet i hela USA närmar sig 65 000 och över 1,1 miljoner har bekräftats smittade.

Utanför stadshuset i Los Angeles förekom en del sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.
Bildtext Utanför stadshuset i Los Angeles förekom en del sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Copyright EPA

Exempelvis utanför stadshuset i Los Angeles och utanför kongressbyggnaden i delstatshuvudstaden Sacramento förekom en del sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

- Viruset är inte värre än en influensa, sa demonstranten Janet Gibson till AFP i Los Angeles.

- De som är sjuka ska hållas i karantän, men låt de friska jobba. Låt de friska gå ut och vara sociala, sa Gibson.

Ali Taylor ansåg att restriktionerna strider mot allt vad USA står för.

- Vi är amerikaner, vi är fria, vi vet hur vi ska ta hand om oss. Vi vill att våra stränder och parker öppnas, vi vill leva fria liv och Newsom försöker hålla oss hemma, sa Taylor till AFP.

Polisen skingrade demontranter utanför kongressbyggnaden i Sacramento.
Bildtext Polisen skingrade demonstranter utanför kongressbyggnaden i Sacramento. Copyright EPA

Motsvarande demonstrationer hölls på fredagen också i delstater som exempelvis Illinois, Louisiana och Michigan. Fler demonstrationer har sammankallats under veckoslutet.

Då demonstrationerna inledningsvis var rätt små och ofta organiserade av de mest aktiva inom vapenlobbyn, av vaccinationsmotståndare, och små extremistiska grupper, så har de nu fått ett litet bredare stöd.

Ändå har opinionsmätningar ännu den här veckan visat att majoriteten av invånarna i exempelvis Michigan stödjer coronarestriktionerna.

Vaccinationsmotsåndare deltog i protesterna i Sacramento på fredagen.
Bildtext Vaccinationsmotsåndare deltog i protesterna i Sacramento på fredagen. Copyright EPA

Enligt Washington Post utnyttjas nu missnöjet med coronarestriktionerna av extremistiska grupper som effektivt sprider olika konspirationsteorier i sociala medier.

President Donald Trump väckte en del uppmärksamhet i slutet av förra veckan då gav sitt stöd till demonstrationer som hållits mot restriktionerna. I en serie tweetar skrev han "Befria Michigan", "Befria Minnesota", "Befria Virginia", med hänvisning till de delstater där det då hållits demonstrationer och som leds av demokrater.

Många av demonstranterna i Kalifornien visade sitt stöd för Trump. Så också den här mannen i Sacramento.
Bildtext Många av demonstranterna i Kalifornien visade sitt stöd för Trump. Så också den här mannen i Sacramento.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AP, AFP, Reuters, Washington Post, New York Times

Diskussion om artikeln