Justitiekansler Tuomas Pöysti: Efter pandemin bör vi se över beredskapslagen
Justitiekansler Tuomas Pöysti bedömer att rättsstatens principer har bevarats under coronaepidemin i Finland. Men Pöysti är orolig över hur undantagstillståndet påverkar vårt sociala och ekonomiska liv.
Läget för de mest utsatta människorna i samhället förvärras ytterligare om epidemin drar ut på tiden, varnade Pöysti i Yle-programmet Morgonettan.
Det var ändå rätt bedömning att ta i bruk beredskapslagen, säger han.
- Läget var allvarligt och vårt land hotades av en pandemi, sade Pöysti. Många av de åtgärder som vidtogs hade inte kunnat genomföras så snabbt utan de möjligheter beredskapslagen gav.
Beredskapslagen har fel och brister
Beredskapslagen måste ändå ses över, men inte just nu, mitt under pandemin, konstaterar JK.
- Lagen är instiftad mer med tanke på undantagstillstånd till följd av krig eller terrorbrott - inte pandemier.
Han funderar bland annat över om det under undantagsförhållanden är rätt att flytta över befogenheter från riksdagen till statsrådet, och om det borde krävas absolut majoritet i riksdagen för att beredskapslagen ska kunna tillämpas.
- Just nu är det inte rätt tid att göra några ändringar, säger Pöysti, men vi kan göra anteckningar i protokollet och återkomma till dem senare.
Rätt att prioritera människoliv
En av svårigheterna har varit att rädda både så många människoliv och så många företag som möjligt. Enligt Pöysti gjorde regeringen rätt i att genast välja de strikta restriktionernas väg trots att den blir ekonomiskt mycket tung för landet.
- Hälsan och rätten till livet är den mest fundamentala rättigheterna i vårt rättssystem. Men ju längre den här läget fortsätter desto viktigare blir det att människor har tillgång till pengar, arbete och socialskydd. Ju längre vi lever med smittosjukdomen desto viktigare blir de ekonomiska och sociala aspekterna.
Också i en internationell jämförelse anser Pöysti att Finland klarat sig bra.
- Vi har ju lyckats med att skydda människors liv och hälsa i jämförelse med våra nordiska grannländer relativt bra. Samtidigt har vi haft igång den allmänna samhällsdebatten med fri- och rättigheter, vilket har gjort att vi har varit ganska noggranna med begränsningarna.
JK tror på corona-appen
Justitiekanslern är också positivt inställd till planerna på att ta i bruk en statlig corona-app. Den skulle - rätt tillämpad - vara ett bättre alternativ än omfattande allmänna begränsningar i folks rörlighet.
Mobilappen måste ändå följa EU-kommissionens strikta rekommendationer om hur utnyttjande av personuppgifter minimeras, sade Pöysti.
Statens planer på en frivillig mobilapp väntas bli klara till sommaren. Med appen kan smittkedjor spåras och spridningen av viruset dämpas.