Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Researrangörer: Svåra pussel när finländare har evakuerats från utlandet under coronakrisen

Från 2020
Uppdaterad 02.05.2020 15:49.
yleiskuva
Bildtext Här möts finländska turister av flygplatspersonal vid ankomsten
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Resebyråernas förbund SMAL uppskattar att researrangörerna har hjälpt 20 000 finländare att ta sig hem under coronakrisen. Sedan krisläget började i mitten av mars har finländare - både på arbets- och semesterresor - flugits hem.

Det här har krävt ett enormt pusslande, säger SMAL:s verkställande direktör Heli Mäki-Fränti.

- Stora researrangörer har själva ordnat egna evakueringsflyg medan mindre företag har utnyttjat de kommersiella flygen.

De flesta finländare har flugits hem från Spanien och skidorter i Alperna. Många finländare har också evakuerats från Syd- och Nordamerika, Afrika och Asien och särskilt från de här områdena har hemtagandet lett till invecklade arrangemang, säger Mäki-Fränti.

Evakueringarna har skötts i samarbete med Utrikesministeriet och Europeiska resebyråförbundet ECTAA.

UM har för egen del meddelat att man tagit hem 3 000 finländska medborgare från olika håll i världen.

Utrikesministeriet informerar på sin webbplats hur man som resenär ska göra om man önskar återvända till Finland.

50 000 européer fortfarande strandsatta runtom i världen

På europeisk nivå har EU genomför den "största repatrieringsoperationen i unionens historia", som ska ordna hemresa för kring 600 000 européer.

I en intervju för tyska Welt säger EU:s utrikeskommissionär och chefsdiplomat Josep Borrell att operationen är närapå slutförd, hittills har man lyckats ta hem 90 procent av medborgarna.

Han lovordar operationens framgång hittills som ett exempel på enastående konsulärt samarbete mellan EU och medlemsländerna.

Borrell betonar ändå att EU fortsatt jobbar för att få hem den återstående 10 procenten, alltså 50 000 personer, som fortfarande är strandsatta runtom i världen.

De återstående 50 000 befinner sig på platser som är svåra att ta sig hem ifrån. Enligt Welt tillåter till exempel Marocko inte flygplan att landa, och i Filippinerna, Kamerun eller Indien går det inte att ta sig till flygplatser på grund av utegångsförbud.

Artikeln uppdaterad 2.5.2020 klockan 15.50 med kommentarerna av kommissionär Josep Borrell och uppgifterna om EU:s operation.

Diskussion om artikeln