Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Musikern och journalisten Tomas Ek har dött

Från 2020
Uppdaterad 03.05.2020 14:03.
Tomas Ek
Bildtext Tomas Ek har bland annat jobbat som programledare på Yle Vega.
Bild: Eva Frantz

Musikern och journalisten, Svenska Yles långvarige medarbetare Tomas Ek har dött, bruten av en kort och aggressiv sjukdom.

Tomas Ek har bland annat spelat in skivor och jobbat på Yle Vega och x3m som programledare.

På 70-talet började hans karriär som musiker då han slog igenom i i Syksyn Sävel 1976 med låten Nuoruus. Han har också gett ut skivorna Hiljaa virtaa kaupunki (1981) och Tro mej: sanna sagor: vita lögner (1985), och deltagit i uttagningen Eurovisionsschlagerfestivalen med låten Du går så skyggt.

Tomas Ek: Du går så skyggt - Spela upp på Arenan

För Yle Vegas lyssnare var Tomas Ek en kär programledare och känd för programmen Vår Musik och Nyländsk Förmiddag. Han blev anställd vid Yle 1986.

Tomas Ek blev 63 år gammal.

Kolleger minns sin arbetskamrat Tomas

Bertel Lindell jobbade fram till sin pensionering under många år tillsammans med Tomas i Nyländsk förmiddag-studion. Han skriver så här:

Vi fann varandra direkt, och eftersom vi båda tyckte om att prata stannade vi för att ta ett grabbigt grepp på programmet, för att mer eller mindre på tumanhand kunna fylla de två timmarna. Varje vardag.

Jag märkte snabbt att Tomas var vänlig, hjälpsam, och hade svårt att säga nej. Jag såg faktiskt varje morgon fram emot att åka till studion för vi hade roligt. Både i studion och privat för Tomas hade humor och var slagfärdig, och överraskningarna duggade tätt.

Vi kunde vara fräcka mot varandra vilket gjorde att folk i början kunde höja på ögonbrynen, tills de förstod att det hörde till jargongen. Vi grälade bara en gång under de sju år vi jobbade tillsammans.

Min fru blev allt sjukare och jag började jobba 60 %. Så jobbade vi tills hon dog. Det var då Tomas på allvar visade vilken stor och varm människa han var. Han led med oss. Och som om det inte skulle ha varit nog, sedan försvann min son och hittades drunknad. I de sammanhangen sammansvetsades vår vänskap slutgiltigt.

Senast ringde jag Tomas på första maj, utan att få svar. Nå, jag ringer på nytt på lördag tänkte jag. Det samtalet hann alltså aldrig bli av.

Jag är glad över att mot slutet av min 40-åriga bana vid Yle fick uppleva en så trevlig period. Till stor del tack vare Tomas. Minnena kan ingen ta ifrån oss. Men världen blev med ens fattigare.

Tidigare musikchefen på Yle Vega, Kjell Ekholm, var under flera år kollega med Tomas Ek. Han skriver så här:

Tomas Ek var en av de första personerna jag kom i kontakt med då jag började på Yle. Han var alltid beredd att hjälpa och hans intresse för att utveckla programmen sinade aldrig.

Men som bäst var Tomas då han var i direktsändning och pratade med lyssnarna. Det var också den typen av radio som han själv tyckte bäst om att göra.

Jag kommer bra ihåg då vi en gång diskuterade jobbet och han sade att "det finns en historia i varje människa som är värd att berättas och jag vill locka fram de historierna".

Det lyckades Tomas med i sina sändningar. En av Yles största radioprofiler och bästa programledare har nu lämnat oss. Jag önskar styrka åt familjen och de närmaste.

Yles långvariga musikredaktör Benny Törnroos skriver så här:

Jag vill minnas Tomas – utan h – som en av mina absolut bästa kolleger.

Hjälpsam, kunnig, och en som ställde upp i alla sammanhang – också på sådant han inte visste någonting om. Det var "våga och vinna" som gällde för Tomas.

Dessutom var Tomas en populär artist i sina unga år och en entusiastisk seglare – ett intresse vi delade. Seglar nu på Porkala fjärd med Tomas i minnet.