Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringskälla till STT: Biblioteken kan möjligen öppna igen och 70-plussarna kan få friare tyglar

Från 2020
Uppdaterad 02.05.2020 17:06.
Hyllor med lådor och böcker i ett bibliotek.
Bildtext Ska vi få låna böcker igen? Det klarnar kanske på söndagen
Bild: Yle / Sofia Kajander

Regeringen överväger att delvis lätta på restriktionerna vad gäller biblioteken. Det uppger en regeringskälla för nyhetsbyrån STT. Regeringen samlas i morgon bitti för att diskutera de rådande coronabegränsningarna.

I fråga om biblioteken kan det eventuellt bli möjligt att låneverksamheten återupptas men att olika slag av evenemang fortfarande är förbjudna på biblioteken.

Stängningen av biblioteken har väckt känslor bland medborgarna. I dessa coronatider har det varit svårt att vara utan låneböcker, och Undervisnings- och kulturministeriet har fått in massor av respons på just det här.

Museerna kan också komma upp på agendan under regeringens möte i morgon, men har inte första prioritet på listan på vad som ska öppnas upp, säger regeringskällan.

Stora folksamlingar begränsas också i fortsättningen?

Samtliga ministrar deltar i morgondagens överläggning. Den inleds klockan 10 och väntas fortgå till kvällskvisten. Experter från Institutet för hälsa och välfärd THL och tjänstemän i central ställning deltar också.

På agendan finns de restriktioner som med stöd av beredskapslagen infördes i mitten av mars och som ska vara i kraft till den 13 maj.

Redan nu står det klart att grundskoleundervisningen börjar igen den 14 maj, och daghemmen öppnar helt och hållet.

Regeringen kommer i morgon att fundera på att tillåta folksamlingar på över tio personer, men det är osannolikt att man går in för att tillåta att hundratals människor samlas på samma plats.

Många sommarevenemang har redan ställts in och arrangörer till evenemang i augusti eller senare får vänta på besked ett tag till.

Restaurangerna knappast på agendan

Regeringen behandlar knappast heller ett öppnande av restauranger och caféer ännu på söndag. De hålls stängda till slutet av maj.

På agendan kan finnas grönt ljus för arbetsresor mellan Finland och Estland. Redan nu är nödvändiga arbetsresor mellan Finland och Norge och Finland och Sverige tillåtna – i linje med det borde arbetskraft tillåtas att röra sig mellan Finland och Estland.

Det kommer fortfarande att vara förbjudet att besöka äldreboenden, säger regeringskällan till STT. Däremot kan det finnas beredskap att luckra upp bestämmelserna om att 70-plussare ska hållas hemma.

Osäkert är också om regeringen diskuterar huruvida nöjesparker och badstränder kan öppna, och om sommarläger kan hållas.

Diskussion om artikeln