Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Viruset skrämmer både städfirmans kunder och anställda – började sy upp egna munskydd: "Man är nog lika mycket terapeut som städare i dag"

Från 2020
Två kvinnor står utomhus, den ena håller i munskydd av tyg.
Bildtext Monica Vidlund och Carola Näs vill visa respekt för och omsorg inte minst om företagets många äldre kunder. Så föddes tanken på att sy upp egna munskydd.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Carola Näs driver en städfirma i Vasa och Monica Vidlund är en av hennes anställda. Många av deras kunder är äldre människor. Tack vare egen tillverkning kan man nu erbjuda munskydd till såväl kunderna som personalen.

På Carola Näs företag är man vana vid att våren är högsäsong och många kunder vill ha städning. Våren 2020 har naturligtvis sett väldigt annorlunda ut.

- Coronapandemin påverkar oss alla, men vi är kanske inte den värst drabbade branschen. Vi har fortfarande en del kunder kvar, säger Näs.

Till de kunder som fortfarande är beroende av städtjänster hör företag, familjer där de vuxna har jobb som inte kan skötas hemifrån och därtill många äldre som inte har anhöriga på orten.

Monica Vidlund städar hemma hos många äldre och hon lider med dem just nu.

- Det är hemskt. De har det verkligt tungt just nu och det tyngsta av allt är att de inte vet när det här tar slut, säger Vidlund.

Mera terapeut än städare

Vidlund beskriver en situation med många äldre som har barn och barnbarn fast bosatta utomlands. Då kan den äldre ha väntat sedan förra sommaren eller jul på att få träffa sina kära igen.

- Men nu är den glädjen borta, säger Vidlund och skakar på huvudet.

Hon säger sig ha märkt att städningen kanske inte är det viktigaste just nu. Ofta ber den äldre om att man ska hinna sitta och prata en stund. Man är helt enkelt lika mycket ett stöd eller en terapeut som städare i dag, konstaterar Vidlund.

- De uppskattar verkligen sällskapet för stunden.

Två kvinnor står utomhus och ser in i kameran.
Bildtext Monica Vidlund har märkt att många äldre behöver en samtalspartner just nu. Också normalt erbjuder Carola Näs företag att man exempelvis handlar mat för kundens räkning, idag är tjänsterna än mer använda än tidigare.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Om den äldre behöver något åker Vidlund ofta och handlar, eller beställer på nätet. Många önskar sig böcker, andra vill ha garn. Få behärskar datorer.

- 80 procent av de äldre som jag besöker har inte ens en dator. De kanske också bara har väggfast telefon och många hör dåligt så de bävar för att ringa eftersom de inte hör vad som sägs.

Vidlund berättar också att många av de äldre är verkligt rädda för viruset.

- En klient sa till mig att "om jag får det här så följer jag med".

Började sy upp munskydd

Rädslan hos många av företagets kunder och även hos hennes anställda fick tidigt Carola Näs att börja fundera på hur man skulle kunna skydda sig. Hon gjorde en stor beställning av ansiktsmasker, men dem har man inte sett röken av. Samtidigt led också den kommunala hemvården i Vasa stor brist på skyddsutrustning.

Men Näs kom plötsligt på att en av hennes anställda var utbildad sömnadstekniker.

- Jag frågade om hon kunde ta fram modeller och det gjorde hon. Och nu har hon sytt upp munskydd i tyg som man kan tvätta i 90 grader, som vi delar ut till våra kunder och till våra anställda, säger Näs.

Även om ett munskydd i tyg är långtifrån någon garant för att man ska slippa dra på sig smitta, så tycker Näs att det absolut är bättre med ett munskydd än inget alls och att bära ett vittnar samtidigt om respekt för varandra.

- Jag tycker att det är jätteviktigt när man kommer hem till riskgrupper och så vill jag att personalen ska känna sig trygg.

För Monica Vidlund har det känts viktigt att göra allt hon kan för att skydda klienterna.

- Klart man känner sig som en tickande bomb när man hälsar på, känns nästan som om man är pestsmittad. Men nu har vi ju både munskydd och handskar och så desinficerar vi allt vi tar med in hos klienten.

Fick fin respons

Just nu är kristallkulan sällsynt suddig och företagaren Näs tycker att det mest utmanande i arbetet är att det blivit så svårt att planera.

Men det har glatt henne att man fått jättefin respons för munskydden.

- Kunderna har blivit väldigt glada över det. Många har fått flera stycken så att de kunnat ge vidare till sina anhöriga också.

Tre hemmasydda munskydd i olika tyg.
Bildtext Munskydden går att tvätta i 90 grader.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Hade du någon aning om att du en dag skulle låta sy upp munskydd åt dina anställda och era kunder?

- Nej, verkligen inte. Men man får vara lite innovativ och påhittig, och vi använder de kunskaper vi har.

Diskussion om artikeln