Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritiserad och petad för första gången – klubbikonen Henrik Lundqvist har fått se sin stjärnglans falna: ”Blir ganska jobbigt mentalt”

Från 2020
Henrik Lundqvist sitter på bänken och tittar upp i taket.
Bildtext Henrik Lundqvist har fått nöta mycket bänk den här säsongen.
Bild: /All Over Press

I 15 år har han suttit på tronen i New York men i vintras vändes allt upp och ner för Henrik Lundqvist. Efter en del darriga insatser var han inte längre det självklara valet mellan stolparna. Det jag gick igenom i vintras var ganska tufft om jag ska vara ärlig, säger Lundqvist till SVT.

Målvakten Henrik Lundqvist har gått från hyllad kung på Manhattan till frysboxen den här säsongen. När New York Rangers hade en stark period i vintras tog de unga ryssarna Igor Sjestiorkin och Aleksandr Georgijev över och Lundqvist petades helt ur truppen för första gången i karriären.

När 38-årige Lundqvist väl spelade gick det trögt och han var ofta ifrågasatt. Lundqvist är ändå ett aktat namn i ligan och petningen fick bland annat den förre lagkamraten Mats Zuccarello att reagera.

– Det är hårresande att han behandlas på det sättet. Hade någon kunnat tro att det skulle hända Henrik Lundqvist? Ingen, sa norrmannen förra veckan.

Att finna sig i en ny roll och inte längre vara det solklara förstavalet har varit jobbigt medger Lundqvist.

– Det jag gick igenom i vintras var ganska tufft om jag ska vara ärlig. Jag haft en viss roll och en positionen i laget i nästan 15 år och nu ändrades det ganska kraftigt.

– Så det är klart att jag funderade väldigt mycket, dagligen, nästan varje timme i flera månader och det blir ganska jobbigt mentalt tycker jag, säger Lundqvist till SVT.

Lundqvist kramar om Sjestiorkin.
Bildtext Speltiden minskade för Lundqvist när Sjestiorkin flyttades upp i laget.
Bild: Joshua Sarner/Icon Sportswire

Hur länge stannar han i Rangers?

Lundqvist har ett år kvar på sitt kontrakt med New York Rangers och hans namn figurerade flitigt i trejddiskussioner i vintras. Bland annat Colorado Avalanche och Carolina Hurricanes pekades ut som tänkbara klubbar.

Svensken har en ”no-trade”-klausul i kontraktet som gör att han måst godkänna ett klubbyte, och blev sedermera kvar i Rangers.

– Jag har alltid sett mig själv spela i Rangers och hålla på väldigt länge. Det är ganska länge men nu är man vid en ålder där man får ta det år för år och se situationen och förutsättningarna. Nu har man också lite tid att fundera.

– Inget vara för evigt. Sen har man en målbild och en dröm men så får man ta och anpassa sig till omgivningen och verkligheten, säger Lundqvist.

När NHL-säsongen pausades valde Lundqvist precis som många andra europeiska spelare att inte stanna i Nordamerika. Coronaviruset har fått ”staden som aldrig sover” att tystna och nästan 25 000 personer har avlidit i delstaten New York.

– Nu när vi åkte hem har jag försökt att bara leva i nuet och fokusera på familjen och samla tankarna. I bland blir man sin egen fiende över hur mycket man funderar på saker och ting, säger Lundqvist.