The Guardian: Afrikanska dödssiffror efter coronaviruset misstänks vara grovt i underkant
Somalia har hittills registrerat endast 28 coronarelaterade dödsfall, men vårdpersonal och begravningsplatsarbetare tror att den verkliga siffran är betydligt högre.
Tidningen The Guardian skriver om farhågor om att de officiella coronasiffrorna i Afrika inte avspeglar verkligheten på långt när.
Hittills har världsdelen drygt 41 000 bekräftade fall och ungefär 1 700 döda.
The Guardian har pratat med flera personer i Somalias huvudstad Mogadishu. De vittnar om långt fler döda än landets officiella siffra, som ligger på 28.
Ambulansföraren Mohamed Osman Warsame säger att han vanligtvis transporterar två till fyra lik dagligen, men de senaste två veckorna har antalet varit mellan 15 och 18 per dag.
På en begravningsplats i staden vittnar flera personer om att antalet döda har ökat med tiotals per vecka.
Snabba begravningar försvårar arbetet
Doktor Mohamed Ali leder jobbet mot sjukdomen covid-19 vid ett sjukhus i Mogadishu.
Han förklarar att det är omöjligt att registrera alla döda eftersom folk själva ser till att liken begravs och de är ovilliga att rapportera om sina döda släktingar.
I flera afrikanska länder är kutymen att lik begravs inom några timmar efter dödsfallet, vilket gör det svårt att göra obduktioner och registrera alla dödsorsaker.
Miljontals fall på bara några månader om inga åtgärder vidtas
De fyra länder som har rapporterat om flest dödsfall – Sydafrika, Marocko, Egypten och Algeriet – hör också till de afrikanska länder som har ett välutvecklat vårdsystem.
De här länderna har kapaciteten att testa förhållandevis många personer som misstänks vara smittade.
Men i andra afrikanska länder finns inte resurserna att testa och antalet coronarelaterade dödsfall misstänks vara betydligt högre än de officiella siffrorna.
Världshälsoorganisationen WHO befarar att antalet fall i Afrika kan gå från tusental till miljontal på kort tid. Enligt en prognos kan det handla om tio miljoner fall på bara några månader, om inga åtgärder vidtas.
Källa: The Guardian