Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det ljusnar för Norwegian - flygbolagets chanser att få statligt räddningspaket ökar

Från 2020
Uppdaterad 03.05.2020 16:34.
Norwegians pilotstrejk fortsätter
Bildtext Kommer Norwegian att klara krisen?
Bild: EPA/PATRICK PLEUL

Det konkurshotade flygbolaget Norwegian har fått näsan över vattenytan: Bolagets ledning meddelar att man nått en överenskommelse med de största långivarna. Det betyder att Norwegian kan bli delaktigt av den norska statens räddningspaket och därmed överleva - åtminstone ett tag.

Den norska tidningen Verdens Gang citerar Norwegians vd Jacob Schram:

– Tack vare en konstruktiv dialog och förhandlingar med obligationsinnehavare och andra intressenter är jag glad att bekräfta att vi har nått en överenskommelse.

Enligt Schram betyder avtalet med långivarna att Norwegian nu är ett steg närmare att få tillgång till de statliga lånegarantierna som är avgörande för att flygbolaget ska ta sig igenom coronakrisen.

Vädjar till aktieägarna

Genom räddningsplanen kan Norwegian stärka sitt eget kapital och därmed bli berättigat till statliga lånegarantier.

Tidigare i dag vädjade Schram i egen hög person till Norwegians aktieägare att vid morgondagens extra insatta bolagsstämma rösta för räddningsplanen.

Norska statens räddningspaket går på 2,7 miljarder norska kronor (ungefär 250 miljoner euro). Det ska utbetalas i mitten av maj till krisdrabbade bolag.

Osannolikt att norska staten tar över Norwegian

Om operationen inte lyckas, och det blir ett nej på bolagsstämman finns det tre alternativ. Ett är konkurs, ett annat är att andra stora aktörer investerar i Norwegian, och det tredje alternativet är att norska staten träder in och räddar bolaget.

Det sista alternativet är ändå osannolikt, tror analytiker som nyhetsbyrån TT talat med.

Om Norwegian går i konkurs inträder ett intressant läge på den norska flygmarknaden - skandinaviska SAS kan få monopolsituation i Norge.

Betydelse för Finland

En konkurs skulle också har stor betydelse för Finland - under normala förhållanden. Enligt Kauppalehti har Norwegian mycket trafik i Finland.

Norwegian har haft 30 direkta flygrutter i Finland och har transporterat två miljoner passagerare till och från Finland per år. Om Norwegian försvinner riskerar också biljettpriserna att stiga då vi är tillbaka i normala förhållanden, skriver KL.

Källa: TT, Kauppalehti, Verdens Gang

Diskussion om artikeln