Icke-brådskande tandvård skjuts på framtiden - kan få allvarliga konsekvenser för hälsan
Inom tandvården råder förvirring om hur man ska göra med den icke-brådskande vården av patienter. Som det nu är råder olika praxis på olika håll. Tandläkarna är också bekymrade över försämrad tandhälsa om vården skjuts på framtiden.
En del privata tandläkarmottagningar erbjuder fortfarande tjänster som tandblekning, medan andra helt och hållet har slutat erbjuda icke-brådskande vård. Det framkommer av ett nyhetsbrev på Finlands Tandläkarförbunds webbsida.
Ska 70-plussare få icke-brådskande vård?
De privata tandläkarna efterlyser klarare riktlinjer för var gränsen mellan brådskande och icke-brådskande vård går.
Man vill också veta vad som ska anses vara nödvändig vård, och om riskgrupper (bland andra 70-plussare) ska erbjudas vård.
Social- och hälsovårdsministeriets rekommendation är att icke-brådskande vård fortfarande i mån av möjlighet ska ges eftersom coronaepidemin ser ut att bli långvarig.
Om stora delar av tandvården står still kan det leda till att tandsjukdomar får fotfäste, vilket i sin tur försämrar folkhälsan.
Man kan enligt ministeriet inte heller förvägra riskgrupper tandvård, särskilt inte om det gäller behandling av infektioner.
Kommuner avbokar tandläkartider
Men - många kommuner har avbokat icke-brådskande tidsbeställningar. Icke-brådskande tandvård skjuts upp till efter coronaepidemin, meddelar åtminstone kommunerna i huvudstadsregionen på sina webbsidor.
"Vi har kontaktat våra klienter per telefon för att meddela om avbokade icke-brådskande tandläkartider för granskning eller fortsatt vård. Tills vidare bokas inga nya icke-brådskande tider in." Grankulla stad.
"Icke brådskande mottagningstider flyttas till tiden efter coronavirusepidemin. Vi kontaktar alla våra klienter vars mottagningstid skjuts upp." Helsingfors stad.
Svenska tandläkare slår larm
I Sverige slår Tandläkarförbundet larm om att de äldres tandhälsa förvärras under coronakrisen. Folktandvården har slutat kalla äldre personer till tandkontroller.
Sveriges Tandläkarförbund varnar för att eftersatt tandvård kan leda till andra allvarliga infektionssjukdomar i de här åldersgrupperna.
I Sverige har 70-plussare också själva börjat avboka sina tandläkarbesök eftersom de har uppmanats isolera sig.