Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill lätta på coronarestriktioner – förhandlingarna fortsätter på måndagsmorgonen

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 09:55.
Sanna Marin i Ständerhuset 3.5.2020.
Bildtext Regeringen förhandlade i Ständerhuset hela söndagen.
Bild: Handout

Regeringen har förhandlat hela dagen om hur man stegvis ska kunna lätta på coronarestriktionerna. Enligt vad Yle erfar har diskussionerna dragit ut på tiden och många frågor var obehandlade ännu 19-tiden på söndagskvällen.

Strax innan klockan 23 på söndagskvällen skrev statsrådet på Twitter att förhandlingarna är avslutade för dagen och att regeringen fortsätter förhandla klockan 10 på måndagsmorgonen.

På söndag förmiddag presenterade Martti Hetemäkis så kallade exit-arbetsgrupp sina riktlinjer. Hetemäkis rapport är ännu inte offentlig, så det är oklart hur klara besked den innehåller.

När arbetsgruppen inledde sitt arbete för några veckor sedan sade Hetemäki själv att man inte kommer att ha en fullständig rapport ännu den första maj.

Tillägg i rapporten görs vid behov senare i maj

Enligt Hetemäki följer man med epidemins framfart under hela maj månad och tvingas göra tillägg i rapporten an efter.

De flesta restriktioner är tidsbundna fram till 13 maj. Regeringens mål är att under dagens förhandlingar komma fram till vilka restriktioner som ska förlängas och vilka som kan tänkas lyftas den 13:e.

Bland annat det här väntas regeringen ge besked om:

När öppnar gymnasier och yrkesskolor igen? Regeringen funderar på om andra stadiets lokaler också kan öppna ännu före sommarlovet, likt grundskolorna.

Kan man öppna offentliga utrymmen, till exempel bibliotek? Speciellt att öppna biblioteken har brett stöd från höger till vänster bland politikerna.

När får över 10 personer igen samlas? Det att sammankomster begränsas till högst tio personer har satt stopp för bland annat läger- och idrottsverksamhet för ungdomar. Men finns det tillräckligt trängande sociala behov att lösa upp förbudet?

När får man resa fritt över landsgränserna igen? Gränserna hålls troligen stängda också efter den 13 maj. En viss press finns ändå på att tillåta arbetsresor till och från Estland.

När får man resa omkring i landet med gott samvete? Nu är rekommendationen att undvika resande helt och hållet. Om Institutet för hälsa och välfärd THL:s statistik visar att detta inte har någon större betydelse kan regeringen upphäva rekommendationen på måndag.

När får vi gå på kafé igen? Kaféer och restauranglokaler är stängda ända tills den 31 maj. Beslut om det här fattas knappast under söndagen.

När får barn, barnbarn och barnbarnsbarn träffa de äldsta igen? Tyvärr kan det nog ta en tid till dess. Regeringen är mycket försiktig när det gäller skyddande av riskgrupper. Samtidigt är det här en av de svåraste frågorna på Ständerhuset där förhandlingarna förs – den mänskliga tragedin väger också tungt när man tar beslut.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel Hallitus ei saanut vielä päätöksiä tehtyä – koronarajoitusten purkamisesta kerrotaan vasta maanantaina skriven av Maria Stenroos.

Artikeln uppdaterades klockan 22.56 med uppgiften om att regeringens förhandlingar är slut för dagen och att förhandlingarna fortsätter på måndagsmorgonen.

Artikeln redigerades 4.5.2020 kl. 8.27. Formuleringen När får man resa utomlands igen? preciserades till När får man resa fritt över landsgränserna igen?.

Diskussion om artikeln