Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu är det åter dags för fästingkontroll – hundägare Pia Sillanpää: "Hela säsongen ligger framför"

Från 2020
Kvinna iklädd mössa och utekläder sitter på veranda. I famnen har hon en hund.
Bildtext Pia Sillanpää bor i Öja i Karleby och hennes uppfattning är att det i hennes trakter i vår finns färre fästingar än under samma tid i fjol.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Den milda vintern har enligt forskare gynnat fästingarnas värddjur. Senast nu är det dags att köra igång med fästingkontroll av både sig själv och husdjur då man rört sig ute.

Jani Sormunen från Åbo universitet är fästingforskare, och han uppger för Yle Pohjanmaa att den milda vintern har gynnat fästingstammen. Fästingarna är aktiva redan nu.

- Fälthare och hjort gynnas av sådana här vintrar och de är viktiga värddjur för fästingen, säger Sormunen.

Hur mycket fästing som finns i ett visst område varierar ändå kraftigt. Även från år till år.

Pia Sillanpää bor i Öja i Karleby och hennes uppfattning är att det i hennes trakter i vår finns färre fästingar än under samma tid i fjol.

Under vårsäsongen i fjol fick Sillanpää dagligen plocka bort ett 20-tal fästingar bara ur pälsen på sin ena katt. I år har mängden fästingar i husdjurens päls stannat vid några stycken per dag.

- Det har varit rätt lugnt på fästingfronten hittills, men hela säsongen ligger ju ännu framför, säger Sillanpää.

"Där det rör sig mycket vilt, där finns det också mycket fästingar"

Under de senaste åren har storleken på fästingstammen i Finland kontinuerligt vuxit.

Det här tyder enligt forskare Jani Sormunen på att det inte spelar så stor roll om vintrarna är kalla, milda eller på om det förekommer mycket snö.

Fästing på hud.
Bild: Viktor Cap 2013

Än så länge känner forskarna inte till en exakt orsak till varför stammen växer och breder ut sig över landet som den gör.

Troligtvis handlar det enligt forskarkåren ändå om klimatuppvärmningen; ju mildare vintrar desto större chans för fästingen att klara sig.

- Fästingarna tar sig ingenstans för egen maskin. Hur de sprids hänger på värddjuren. Där det rör sig mycket vilt, där finns det också mycket fästingar, säger Sormunen.

TBE och borrelios

I Finland återfinns mestadels fästingarterna vanlig fästing och taigafästing.

- Taigafästingen, som det finns mycket av längs den österbottniska kusten, vaknar till liv så fort som snön smälter, säger Sormunen.

Arten är som aktivast under den senare delen av våren och under försommaren och då lönar det sig för den som rör sig i skog och mark att vara extra försiktig.

Fästingkontrollen ska man ändå fortsätta under hela säsongen, hela vägen tills vintern återvänder.

De sjukdomar som oftast sprids av fästingar är TBE, eller fästingburen encefalit, och borrelios.

Medan borrelios är en bakterieorsakad infektionssjukdom som kan behandlas med antibiotika, finns inget läkemedel mot hjärninflammationen TBE. Däremot kan man vaccinera sig mot TBE.

Mer information om sjukdomarna finner du bland annat på THL
och Terveyskirjasto.

Detta är en översättning av artikeln Punkkitarkastukset ovat taas ajankohtaisia – Pia Sillanpää tarkastaa lemmikkinsä päivittäin: "Sesonki on vasta edessä" skriven av Petra Haavisto och Kati Latva-Teikari för Yle Pohjanmaa och Yle Kokkola. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.