Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump är övertygad om att USA kommer att ha ett vaccin mot covid-19 i slutet av året

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 09:22.
Trump utfrågades intill statyn till minne av president Abraham Lincoln.
Bildtext Trump utfrågades intill statyn till minne av president Abraham Lincoln.
Bild: EPA

- Vi är väldigt säkra på att vi kommer att ha ett vaccin i slutet av året, sa president Donald Trump i natt under ett evenemang ordnat av Fox News. Trump svarade också på tittarfrågor i den pampiga miljön i Lincoln Memorial i Washington.

President Trumps kommentar om vaccinet kom som ett svar på en fråga från en man från Nebraska, som själv var på väg att tillfriskna från covid-19.

De flesta experter i världen är inte lika optimistiska som USA:s president gällande tidtabellen för ett fungerande vaccin mot covid-19. Det tycktes Trump vara väl medveten om.

- Läkarna skulle säga att jag inte borde säga så, men jag kommer att säga vad jag tror.

Däremot har Trump blivit mer pessimistisk vad gäller dödssiffran i USA än vad han var ännu förra månaden, då han förutspådde att så många som 60 000 amerikaner kunde komma att mista livet i virusutbrottet.

Trump befarar upp till 100 000 döda i USA

Enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University har USA bekräftat 25 000 nya smittade under det senaste dygnet och 1 313 dödsfall. Det betyder att 67 682 människor i USA nu har avlidit av covid-19 och 1 158 041 personer har bekräftats smittade.

- Vi kommer att förlora allt från 75-, 80- upp till 100 000 människor. Det är en hemsk sak som borde ha stoppats i Kina, sa Trump.

Samtidigt hävdade han att virusutbrottet kunde ha krävt över 2,2 miljoner dödsoffer i USA om han och hans administration inte varit så handlingskraftig.

Kampanjöppning i symbolisk miljö

Fox News-evenemanget beskrivs av amerikanska medier som en sorts kampanjöppning för Trumps valkampanj inför presidentvalet i november, nu då det inte går att ordna stora kampanjtillställningar.

Inramningen, det vill säga Lincolnmonumentet, var ingen tillfällighet. Abraham Lincoln var USA:s första republikanska president och han är fortfarande högt respekterad.

Lincoln-statyn inne i marmortemplet Lincoln Memorial är rätt stor.
Bildtext Lincoln-statyn inne i marmortemplet Lincoln Memorial vakade över tv-evenemanget.
Bild: EPA

Under utfrågningen uttryckte Trump ändå sin innerliga önskan om att kunna ordna stora valmöten som fyller hela sportarenor så fort som möjligt.

Kina stadigt i skottgluggen

I flera av sina svar vad gällde exempelvis ekonomi, passade Trump på att ge Kina en känga. Vad gäller virusspridningen lade Trump skulden i Wuhan och Peking.

Trumps utrikesminister Mike Pompeo hävdade så sent som på söndagen att USA har "övertygande bevis" för att virusspridningen fick sin början från ett laboratorium i Wuhans virologiska institut där man forskar i coronavirus som kommer från fladdermöss.

Enligt Pompeo "kommer de skyldiga att ställas till svars".

Det virologiska insitutet i Wuhan fotograferat den 17.4.
Bildtext Det virologiska insitutet i Wuhan fotograferat den 17.4.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns en konspirationsteori om att Kina avsiktligt har spridit viruset, men både Trump och Pompeo låter förstå att viruset kanske spridits från laboratoriet av misstag.

De flesta experter tror fortfarande att coronaviruset har spridits till människor från djur, eventuellt via en marknad i Wuhan som sålde både levande djur och kött från exotiska djur.

I en ny rapport från USA:s ministerium för inrikes säkerhet hävdas också att Kina försökte mörklägga omfattningen av virusutbrottet. Man ska bland annat ha velat vinna tid för att hinna importera medicinsk utrustning.

Under Fox News-utfrågningen uttryckte Trump också sin starka sympati för dem som demonstrerar mot coronarestriktionerna och sin önskan om att öppna ekonomin igen, men han uttryckte också sympati för dem som är rädda för att smittas.

Artikeln uppdaterades kl.08.22 med nya siffror på smittade och avlidna i USA.

Källor: Reuters, AFP, Fox News, AP

Diskussion om artikeln