Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Roliga och pedagogiska skolvideor skapas i skogen i Ekenäs - också vuxna gör skoluppgifter

Från 2020
En kvinna i rödbrunt hår  och grön anorakliknande ytterrock och  en man i grå mössa och orangefärgad jacka står i en granskog. De ser glada ut.
Bildtext Idéerna flödar när Nora Gullmets tillsammans med Johan Gullmets kommer på skoluppgifter som kan göras utomhus.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är inte bara barn i lågstadieålder som som har ”gått ut på rast” med Nora Gullmets.

Den populära videon som från början skapades för elever i Mikaelskolan i Ekenäs har lockat barn och vuxna i hela Svenskfinland att räkna pinnar, dofta på mossa och se trianglar i skogen.

Ut på rast med Nora Gullmets har blivit en succé på Yle Arenan.

Bakom videorna, som innehåller roliga skoluppgifter som görs ute i naturen, står lärare Nora Gullmets och journalisten Johan Gullmets. De bor i Österby i Ekenäs sedan ett knappt år tillbaka.

Skogen lär enligt vissa aldrig bli sig lik mera efter den här våren. Det finns numera de som ser en massa ansikten och roliga väsen i gamla trädstammar och rotvältor.

- Alla färger, dofter och former. Det är helt otroligt vad som finns i skogen bara man stannar upp lite, säger Nora Gullmets.

En kvinna i rödbrunt hår  och grön anorakliknande ytterrock  står i en granskog Hon ser glad ut.
Bildtext Nora Gullmets har det pedagogiska greppet och har lätt för att stå framför kameran ...
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Idén till serien Ut på rast med Nora Gullmets föddes under en kaffepaus hemma hos Nora och Johan Gullmets i samma veva som coronarestriktionerna trädde i kraft.

- Jag hade byggt upp en liten studio i garaget för att kunna göra videor hemifrån. Jag hade hela studion klar när budet kom att skolorna skulle stänga och Nora skulle sköta undervisningen på distans.

En man i grå mössa och orangefärgad jacka står i en granskog. Han ser glad ut.
Bildtext ... Johan Gullmets är en mästare bakom kameran, men också van att stå framför den och reda ut olika begrepp.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Johan Gullmets var frustrerad över att alla funderade över coronan och Nora Gullmets i sin tur funderade hur hon skulle sköta distansundervisningen och kom fram till att hon borde göra några videor.

Nora Gullmets gjorde, som hon själv säger, några klumpiga försök med att filma sig själv med telefonen.

- Filmandet och teknik är inte riktigt min grej så jag frågade Johan om han kunde filma mig, säger Nora Gullmets.

- Och jag tog kameran och så gick vi bara ut och filmade första avsnittet rakt upp och ner, fortsätter Johan Gullmets.

Johan Gullmets berättar att han tog några drönarbilder ute och fortsatte in i garaget där hans fru ritade på ett gammalt skåp som hade målats om och gjorts till en griffeltavla.

- Du skickade videon till dina elever och jag skickade den till min chef på Yle som blev helt vild och frågade om vi kan göra flera, sammanfattar Johan Gullmets hur det kom sig att serien Ut på rast med Nora Gullmets fick sin start.

Ut på rast med Nora Gullmets - Spela upp på Arenan

Nu finns 13 avsnitt ute på Yle Arenan. Ett nytt avsnitt dyker upp på tisdag (05.05).

Totalt blir det 16 avsnitt av Ut på rast med Nora Gullmets. Sedan är det slut på distansundervisningen för Noras och hennes elevers del samt för alla andra grundskolelever i Finland.

Skolorna övergår som bekant till närundervisning igen 14.5.

Det här är idén med Ut på rast med Nora Gullmets

För en tråkig, medelålders radioredaktör är det svårt att förstå att det går att hitta på så många fyndiga och pedagogiskt innehållsrika videor från en en skog.

Nora och Johan Gullmets säger däremot att de skulle ha idéer till många fler videor.

- Det finns oändligt med idéer, många är våra egna, men vi har också fått tips från böcker, superkreativa kolleger, mina elever som inspirerar mig varje dag. Också våra egna barn kommer med helt genialiska tips bara man stannar upp och lyssnar på dem, säger Nora Gullmets.

- För Nora är det dessutom helt självklart att ställa en fråga om hurdan färg en triangel har. Själv måste jag stanna upp ett tag och fundera över vad hon menar, beskriver Johan Gullmets hur de två kompletterar varandra.

Förutom Nora Gullmets elever i Mikaelskolan i Ekenäs har elever runt hela Svenskfinland engagerat sig i hennes skoluppgifter.

Det betyder att hon har fått in fotografier, teckningar med mera av betydligt fler barn än vad det finns i steinerskolan i Västerby eller vad det finns elever i Raseborg.

Det som gör mig gladast är när föräldrar skrivit att deras barn har klätt på sig genast efter att ha sett videon och rusat ut för att göra uppgiften. Då tänker jag att yessss, det är det som är poängen, inte att de ska sitta och stirra på en skärm där vi två står och fjantar oss

Nora Gullmets

Också vuxna har skickat in svar på de skoluppgifter som Nora Gullmets har delat ut.

Många föräldrar som försöker hålla sina barn sysselsatta med distansundervisning och skoluppgifter vet hur utmanande det är. I synnerhet när man samtidigt ska hinna sköta sitt eget distansarbete.

Responsen har varit god

- Det som gör mig gladast är när föräldrar skrivit att deras barn har klätt på sig genast efter att ha sett videon och rusat ut för att göra uppgiften. Då tänker jag att yessss, det är det som är poängen, inte att de ska sitta och stirra på en skärm där vi två står och fjantar oss, säger Nora Gullmets.

Nora och Johan Gullmets är väldigt glada just över att de kanske har hjälpt andra föräldrar att få ut sina barn.

En extra bonus är att de lyckats locka fram glädje och lekfullhet hos en del vuxna också.

- Det var en som skrev att hon inte kan gå ut i skogen längre utan att se en massa ansikten. Det är något som pedagogen och människan Nora i mig gillar. Naturen lever och det finns en massa väsen överallt!

Här nedan du lyssna på hela intervjun med Nora och Johan Gullmets, bland annat hur Johan berättar att han som regissör ibland måste behandla Nora som ... ja, vad tror du han säger?

Nora och Johan Gullmets om den populära videoserien Ut på rast med Nora Gullmets

8:44

Diskussion om artikeln