Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restauranger öppnar gradvis, sammankomster med 50 personer tillåts – regeringen höll presskonferens med många öppningar

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 23:32.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Finland kan lätta på coronarestriktionerna. Men det sker mycket försiktigt, gradvis och med en möjlighet att dra i nödbromsen. Det framgick vid regeringens presskonferens på måndagskvällen.

De som höll presskonferens var statsminister Sanna Marin (SDP), finansminister Katri Kulmuni (Centern), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) och undervisningsminister Li Andersson (Vänsterförbundet).

De upprepade att viruset inte är borta, faran är inte över. Flera ministrar varnade för risken för en andra våg av smitta. Men en gradvis öppning tillåts nu.

Ministrarna tackade alla som hållit sig lugna och osmittade. Någon återgång till det gamla vanliga ställdes inte i sikte.

Minister Maria Ohisalo överraskade med att meddela att frågan om obligatoriska skyddsmasker för alla medborgare fortfarande utreds.

Samtidigt med presskonferensen publicerades ett pressmeddelande och den s.k. Hetemäki-arbetsgruppens betänkande, som sist och slutligen nedtonades på presskonferensen. Statsministern ville inte kommentera enskilda detaljer i rapporten, som nu också är offentlig.

Gränsen öppnas, restaurangnäringen försiktigt igång

Gränstrafiken inom Schengenområdet tillåts från 14 maj för arbetsresor och annan nödvändig trafik. Arbetspendlingen kan alltså inledas igen både från Estland och från Sverige till Åland.
Regeringen avråder fortfarande från utlandsresor på fritiden.

Restauranger och kaféer får successivt öppna från den 1 juni, men det förutsätter ännu en allmän epidemiologisk lägesbedömning som stöd. Man vill begränsa kundantal och serveringstider.

Kultur, sport och större möten tillåts

Fritidsanläggningar utomhus öppnas 14 maj men begränsningarna av sammankomster iakttas. Idrottstävlingar kan ordnas från 1 juni med specialarrangemang.

Biblioteken tillåts omgående låna ut böcker och annat material. Den 1 juni får alla statliga och kommunala kultur- ungdoms- och fritidsverksamheter öppna.

Det gäller också klubbhus, organisationers samlingslokaler, arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och arbetscentraler.

Den 1 juni kan man eventuellt lätta på begränsningarna av sammankomster från tio personer till högst 50 personer. Det gäller också privata och tredje sektorns tillställningar. Stora offentliga tillställningar med över 500 deltagare är förbjudna till slutet av juli.

Distansundervisning rekommenderas för utbildning

Gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och fritt bildningsarbete kan öppnas den 13 maj.

Det är möjligt att stegvis och på ett kontrollerat sätt återgå till närundervisning. Statsrådet rekommenderar ändå att all sådan undervisning ordnas på distans till terminens slut.

Värst för de äldsta

Personer över 70 år ska fortsätta undvika fysiska kontakter “i den mån det är möjligt”. Frågan behandlades ingående på presskonferensen.

Statsrådet understryker vikten av att personer som hör till riskgrupper använder eget omdöme för att hålla den rekommendationen.

Besöksrestriktionerna inom social- och hälsovården gäller tills vidare, men man söker nya möjligheter för äldre att möta sina anhöriga.

Svenska Yle sände direkt från presskonferensen. Du kan se och höra den med simultantolkning genom att trycka på huvudbilden i artikeln.

Den finskspråkiga presskonferensen utan tolkning hittas genom att trycka här.

Svenska Yles Bengt Östling rapporterade i textform från presskonferensen:

Diskussion om artikeln