Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flera hjälpande händer till vården – Axxell i Karis har skräddarsytt ny kurs för flygvärdinnor

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 10:48.
Tummen upp
Bildtext Händerna upp i luften, trots att de flesta flyg hålls nere på marken. Nu vill flygpersonal hjälpa till inom vården i stället. Mottagandet har dock inte varit lika positivt som på vårdinrättningar i Sverige.
Bild: Mostphotos

Yrkesutbildaren Axxell i Karis har haft huvudansvaret för en ny beredskapskurs inom vårdsektorn.

Det är ett nytt kurskoncept. Modellen kommer från Sverige och initiativet till kursen kom av några permitterade flygvärdinnor.

Det är fråga om en fem dagar lång beredskapskurs som har skräddarsytts för flygvärdinnor och övrig kabinpersonal som vill hjälpa till inom vården.

I kursen ingår tre dagar teori och övningar på distans och sedan ännu två dagar praktik.

I Sverige har personer som deltagit i motsvarande kurser fått jobb på vårdhem och sjukhus. Där ordnas också motsvarande beredskapskurser för människor som hoppar in för jobb i skolor, jordbruk och skogsodlingar.

Hjälpande händer inom vården är en bra idé, eftersom det ofta är brist på sådana.

Utbildare Camilla Laiho på Axxell i Karis

Camilla Laiho, som vanligtvis utbildar närvårdare på Axxell i Karis, tror att den här typen av beredskapskurser kan sprida sig i Finland, i synnerhet under kristider.

- Hjälpande händer inom vården är en bra idé, eftersom det ofta är brist på sådana. Dessutom känns det bra i ett nationellt krisläge, så vi tackade ja till uppdraget, säger Camilla Laiho, som hållit i trådarna för distanskursen.

En kvinna med kort rödblont hår och glasögon sitter på en svart polyrottingbänk vid en vit-grå husvägg. Solen skiner och kisar lite med ögonen. Hon ler.
Bildtext Camilla Laiho glädjer sig över att kursdeltagarna har lagt ner mycket tid och energi på sina hemuppgifter. I synnerhet de som bor ensamma har fått ta till olika kreativa lösningar när de har övat på vissa praktiska uppgifter.
Bild: Privat

I teamet ingår också yrkesutbildaren Omnia i Esbo och ett företag i Hangö som ordnar bland annat kurser i första hjälpen.

- Det som jag själv blivit berörd av är våra praktiska uppgifter. Vi har en kursdel där man ska lära sig bädda sängen på rätt sätt, man ska mata och borsta tänderna på en annan person. Och sedan ska man själv bli matad och få sina tänder borstade av någon annan.

Camilla Laiho berättar att kursdeltagarna har skickat in bildbevis och också kommit med egna reflektioner.

- Det gör mig varm om hjärtat att se vilken tid och energi de har lagt ner på att utföra sina uppgifter, säger Camilla Laiho.

Svårt att hitta praktikplats

Problemet i början av maj har varit att få ut kursdeltagarna på praktik trots att det endast rör sig om två dagar.

- Är folk oroliga? Man kanske inte ser behovet och det man kanske vill ha är utbildad personal med examen, frågar sig utbildare Camilla Laiho.

En säng i ett rum på en bäddavdelning.
Bildtext Det gäller också att veta hur man bäddar en sjukhussäng på rätt sätt. Det här är något som inte direkt kräver en tvåårig närvårdarutbildning, utan som i kristider kunde skötas av extra hjälpande händer, anser de som har gått beredskapskursen.
Bild: Marica Hildén / Yle

I synnerhet i huvudstadsregionen har arbetsgivare inom vårdsektorn varit avogt inställda till att ta emot flygvärdinnor. Det här bekymrar Camilla Laiho.

- Jag förstår inte, när det samtidigt lyfts fram att det är brist på personal och att personalen inte hinner göra det de borde. Där kunde våra studerande göra en insats på det som inte är direkt vård utan kringuppgifter som ändå måste göras.

Axxell i Karis ordnar beredskapskurs för flygplansbesättning

8:16

Flygvärdinnor bra målgrupp

I Västnyland har det däremot varit lättare att få praktik, vilket har gynnat den flygpersonal som har anknytning till regionen eller ett fritidsställe i Västnyland.

En av dem är är Helsingforsbon Nina Fredriksson, som har sitt andra hem i Hangö.

En kvinna med brunt långt hår, fäst i hårsnodd bak. Står ute i solsken. Vår, en gul träfasad och några lönnar i bakgrunden. Hon ler.
Bildtext Nina Fredriksson är i Hangö eftersom hon inte på grund av sitt jobb måste vara nära flygplatsen. Nu blir hon permitterad, men vill inte bli sysslolös.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Jag kontaktade överskötaren vid Raseborgs stad och ska nu praktisera på bäddavdelningen vid hälsocentralen, berättar Nina Fredriksson.

Hon jobbar som flygvärdinna för Northern Regional Airlines, ett finländskt produktionsbolag som jobbar åt Finnair.

- Vi kan förhoppningsvis vara en extrahjälp och fylla verkliga behov om den här coronakrisen tar en annan form i Finland.

Nina Fredriksson och hennes kolleger som jobbar som kabinpersonal övar kontinuerligt säkerhet och första hjälpen.

Hon tror att hennes yrkesgrupp är en bra målgrupp när det gäller beredskapsgrupper av det här slaget.

Trots att en del saker är bekanta från tidigare, har Nina Fredriksson lärt sig mycket nytt.

- Nu har vi övat ergonomi, som är viktigt i vårt jobb, men inom sjukvården är det inte lika klart vilka behov klienten har och vad vi ska göra. Det skiljer sig också om man är ensam eller två som hjälper.

En äldre person flyttas från säng till stol med hjälp av hjälpmedel, en slags lyftanordning.
Bildtext Det är mycket att tänka på inom vården, bland annat hur man lyfter en sängliggande patient upp i en stol. Det här har flygpersonal fått en snabbutbildning i. Däremot är det här svårt att öva på distans och därför ingår också en kort praktik i beredskapskursen.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Nina Fredriksson hade sin sista flygning i slutet av mars. Hon har tagit ut semester i april, men från och med maj är hon permitterad från sitt flygbolag.

- Idealet skulle vara att jag skulle få jobb som hjälpande hand under den tid jag är permitterad. Jag hoppas förstås att få återuppta mitt flygvärdinnejobb, men det återstår att se när det blir.

Nina Fredriksson berättar att hon tycker om att vara aktiv och att hjälpa.

Eftersom hon äger bostad både i Helsingfors och Hangö har hon också en hel del löpande utgifter som gör att hon gärna jobbar.

- Jag har också en terapibakgrund som kan vara till nytta, säger Nina Fredriksson som ursprungligen är utbildad ekonom och som också har jobbat som lärare.

Flygvärdinnan Nina Fredriksson har gått beredskapskurs och vill vara en hjälpande hand inom vården

5:32

Beredskapskurser på kommande i Finland?

Camilla Laiho på yrkesutbildaren Axxell Laiho tror att det kan finnas behov av flera beredskapskurser i framtiden.

- Det kan behövas punktinsatser. Det här är kanske det nya, att man får en mycket specifik, smal del av ett område som man får en liten utbildning i och kan hjälpa till där det behövs, säger Camilla Laiho.

Någon risk för att den tvååriga närvårdarutbildningen skulle falla i skymundan på grund av korta beredskapskurser finns inte, säger Laiho.

- De får ju ingen fullvärdig närvårdarutbildning. Däremot ser jag en positiv möjlighet att de här personerna blir intresserade av vårdutbildning. De här beredskapskurserna är kanske ett litet steg in i det och kanske en chans för oss också att berätta hur det moderna studielivet ser ut, säger Camilla Laiho.

Närvårdarutbildning lockar branschbytare

På Axxell i Karis har man också märkt av ett ökat intresse bland vuxna att studera till närvårdare. En tvåårig närvårdarutbildning startade i början av maj och en ny vuxenutbildning är planerad till augusti.

- Intresse finns, det är helt klart, men som utbildare skulle man gärna se ett ännu större intresse säger Leena Melin.

Hon utbildar närvårdare på Axxell i Karis och har märkt att de som söker sig till vuxenutbildningen är personer med erfarenhet av vård, men också personer som helt och hållet byter bransch.

Studioportätt av en kvinna med kort, rödbrunt hår. hon ler lite.
Bildtext Leena Melin önskar att vårdsektorn skulle få det rykte som den förtjänar, det vill säga en viktig bransch där personalen gör en stor insats för samhället.
Bild: Privat

- Vi har också studerande med högskoleutbildning, så väldigt brett sortiment säger Leena Melin.

Det som hon skulle önska är att närvårdaryrket skulle få en högre status än vad det har idag.

- Närvårdaryrket och hela branschen har fått ett oförtjänt dåligt rykte, säger Leena Melin och syftar bland annat på att det lyfts fram hur tungt det att jobba inom vården och att lönen är dålig.

Den vuxenutbildning som körde i gång i början av maj sker nu på distans, men utbildare Leena Melin på Axxell hoppas att man från och med hösten kan återgå till närstudier.

Vuxenutbildning av närvårdare intresserar och Axxell i Karis startar ny kurs i augusti

3:08

Diskussion om artikeln