Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Torra, röda och kliande – händerna lider i coronatider

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 16:04.
Händer som tvättas med tvål.
Bildtext Handtvätt med tvål och vatten är den mest effektiva metoden för att förhindra virusspridning.
Bild: /All Over Press

Torra, kliande, flagande händer. Coronaepidemin har pågått i Finland i ett par månader, men händerna ser ut att ha åldrats flera år. Att tvätta händerna ivrigt sköljer förutom smuts och bakterier också bort hudens naturliga fett och vatten avdunstar lättare från oskyddad hud.

På huden finns ett lipidlager och när vi tvättar huden med vatten och tvål torkar huden. Den blir röd och irriterad och kan flaga. Ibland uppstår små sår eller eksem, säger avdelningsöverläkare Liisa Väkevä vid hud- och allergisjukhuset vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt till Yle Uutiset.

Vatten torkar i sig ut huden och tvål gör situationen ännu värre. Det är ändå nödvändigt att använda tvål för att så effektivt som möjligt förhindra att coronaviruset sprids.

Också friska händer reagerar på överdriven handtvätt

Så hur kommer våra händer att se ut när vi någon gång återgår till att tvätta händerna på samma sätt som före coronapandemin?

Det beror på hur länge och på vilket sätt epidemin fortskrider. Sommaren kommer och solljus kan lugna ner utslag och andra hudproblem, säger Liisa Väkevä.

Tillsvidare har inte handeksemsremisserna ökat vid HUS hud- och allergisjukhus, men om epidemin fortsätter i höst och blir svårare så kan det hända att remisserna ökar, säger hon.

Hur händerna reagerar på återkommande handtvätt är individuellt.

– Personer som har hudproblem sedan tidigare, till exempel atopisk hud, lider förstås ännu mera. Men också frisk hud torkar och blir irriterad då man tvättar händerna väldigt ofta, säger Väkevä.

Fet kräm och bomullshandskar då händerna blir olidligt torra

Vanligtvis hjälper vanlig baskräm mot torr hud.

– Om huden är väldigt torr lönar det sig att smörja in händerna med en fet kräm om kvällarna och sätta bomullshandskar på händerna. Om det inte hjälper alls kan en mildare kortikosteroidkräm komma i åtanke, säger Väkevä.

Liisa Väkevä, vs. ylilääkäri, Iho- ja allergiasairaala
Bildtext Liisa Väkevä, avdelningsöverläkare, HUS hud- och allergisjukhus.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Väkevä rekommenderar tvättlösningar som är milt sura på pH-skalan för torra händer. För frisk hud är pH-värdet ungefär fem.

Vattnets pH är sju, så då vi tvättar händerna blir huden tillfälligt mer basisk. Och handtvål kan också vara väldigt basiskt – i vissa fall lika basiskt som tvättmedel för diskmaskiner.

Också handsprit är uttorkande

Enligt experterna är handtvätt med tvål och vatten det mest effektiva sättet att bli av med coronaviruset från händerna. Men lönar det sig då att övergå till handdesinfektionsmedel om händerna blir kruttorra av allt tvättande?

– Handsprit torkar också ut huden, trots att tillverkarna strävar efter att ha fuktgivande medel i dem, svarar Liisa Väkevä.

Det handlar om 20 korta sekunder. Samtidigt kan man till exempel nynna några verser Ha den äran i dag och önska sig själv styrka i dessa tider

― Liisa Väkevä, avdelningsöverläkare, hud- och allergisjukhuset

Ett faktum är ändå att rena händer alltid räddar liv under pågående allvarliga virusepidemier.

Risken för luftvägsinfektioner minskar med en femtedel genom handtvätt, visar en metaanalys av tidigare forskning.

– Det mest grundläggande vi kan göra för att förhindra influensa- och luftvägsinfektionsvirus från att sprida sig är att se till att handhygienen är god. Tvätta händerna och använd rätt teknik då du hostar eller nyser, konstaterar Väkevä.

Så det lönar sig inte att skippa handtvätten trots att händerna kliar och flagar.

– Det handlar om 20 korta sekunder. Samtidigt kan man till exempel nynna några verser Ha den äran i dag och önska sig själv styrka i dessa tider, säger Väkevä.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets Kutinaa, hilsettä ja äreää punaa - virusten torjunta näkyy käsien ihossa skriven av Anniina Wallius.

Artikeln är översatt av Veronica Bogomoloff.

Diskussion om artikeln