Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnor i Norden föder i allt högre ålder – särskilt i Finland

Från 2020
Mage på gravid kvinna som ligger ner och hand som undersöker magen med doppler.
Bildtext År 2018 föddes 287 000 barn i Norden. Det är färre än tidigare och föderskorna är äldre än tidigare.
Bild: (c) Kzenon

Bland föderskorna i de nordiska länderna stiger medelåldern stadigt. Enligt den senaste statistiken ökar andelen föderskor äldre än 35 år särskilt i Finland.

Utvecklingen är rätt snarlik i alla fem nordiska länder. Ser man några årtionden bakåt i tiden är skillnaden markant i fråga om föderskor som är 35 år eller äldre.

På 1970-talet låg andelen vid fem procent eller strax över, på 1990-talet mellan tio och 15 procent och numera är den över 20 procent i hela Norden.

Finland leder statistiken med 23,6 procent över 35-åriga föderskor.

Det är Institutet för hälsa och välfärd THL som presenterar uppgifterna från år 2018.

Invandrare ger högre nativitet

Också när det gäller nativiteten sticker Finland ut i statistiken. Landet har den lägsta noteringen för total fertilitet, 1,41 barn per kvinna.

Sverige har den högsta siffran – 1,75 – som är hög också i en europeisk jämförelse.

I Sverige har nativiteten hållits oförändrad den senaste tiden, medan den sjunker ytterligare i Finland. Det antas ha med andelen invandrare att skaffa.

– Nativiteten verkar vara högre ju större andel invandrare det finns, säger forskningsprofessor Mika Gissle vid THL.

Bland kvinnor i åldern 15-49 år är andelen invandrare i Finland under tio procent och i Sverige 24 procent. De övriga nordiska länderna placerar sig däremellan.

Alla stänger förlossningssjukhus

Bilden av unga föderskor är spegelvänd jämfört med den av de äldre. Andelen som är yngre än 20 år ligger kring en procent i alla nordiska länder. På 1970-talet var den åtta procent i Finland och så stor som 16 procent i Island.

Alla fem länder har minskat antalet förlossningssjukhus under de senaste åren och det har lett till ökande antal födslar vid de BB:n som finns kvar. Här ligger Finland på medelnivå i nordisk jämförelse.

"Finska greppet" minskar skador

På en punkt uppvisar Finland fortsättningsvis de bästa siffrorna. Det gäller svåra bristningar i bäckenbotten vid förlossningen.

Det har spekulerats om att barnmorskorna i Finland lär sig en bättre teknik än i övriga länder, det så kallade finska greppet.

Svåra tredje och fjärde gradens bristningar inträffar vid bara 1,2 procent av förlossningarna i Finland. I Sverige och Danmark är de dubbelt så vanliga och värre än så är läget i Island.

Diskussion om artikeln