På flera äldreboenden i Östnyland är det möjligt att träffa sina nära och kära - via balkongen eller genom fönstret
På grund av besöksförbudet har våren sett annorlunda ut på de flesta äldreboenden. Både de äldre, personalen och de anhöriga har fått använda fantasin för att hitta nya sätt att hålla kontakt.
Camilla Strandberg är verksamhetsledare på Lyckan i Lovisa, där de hela tiden kommer på nya sätt för de äldre att umgås.
Förutom att de äldre får tala med sina anhöriga genom videosamtal så har de också lärt sig att utnyttja det faktum att alla lägenheter har en egen bakdörr.
- De har umgåtts genom att den äldre varit på insidan av huset medan de anhöriga har stått på 3-4 meters avstånd på utsidan, berättar Strandberg.
Vissa har också använt sig av sätt där man kan stå närmare varandra, men fortfarande helt utan smittorisk.
- Några har också umgåtts så att de har varit på var sin sida av fönstret och så har vi haft vädringsluckan som är högt uppe på väggen öppen så de hört varandra genom den.
Strandberg berättar att det heller inte är ovanligt att den äldre och de anhöriga pratar i telefon med varandra medan de står på var sin sida av ett stängt fönster.
Förutom att man kan ses på säkert avstånd så har man också som anhörig möjlighet att föra små gåvor åt dem som bor på Lyckan i Lovisa.
- Anhöriga hämtar ibland en matkasse, lite godis eller liknande och i samband med detta har de då också pratat en liten stund, berättar Strandberg.
Umgås via balkongen
I Servicehuset Linda i Söderkulla är det också vanligt att anhöriga träffar sina sina nära och kära genom ett fönster.
Veronica Fellman är verkställande direktör för Servicehusstiftelsen i Sibbo och hon berättar att de anhöriga ofta brukar stå ute på gatan och tala i telefon med den äldre, som endera står på balkongen eller vid ett fönster.
- Sen är det en del som till exempel har gått ut och gå med någon invånare vilket också har varit tillåtet enligt beredskapslagen, berättar Fellman.
Förutom allt detta så har de anhöriga också haft möjlighet att ha kontakt med sin familj via olika videotjänster.
Videosamtal, blommor och godis
Ann-Charlotte Lindfors-Nenonen är handledare på Svalåkerns servicehem i Borgå.
Hon berättar att de bland annat brukar skicka foton till de anhöriga och såklart ringas. Förutom detta har de också fått in några nya pekplattor som kan användas för videosamtal.
- Så har de varit ute på gården och nere på terassen och så har man också stått på balkongen och sett sina anhöriga som stått på gården, berättar Lindfors-Nenonen.
Hon säger också att de planerar att göra allting lite extra fint inför morsdagen för att förgylla de äldres vardag.
- Kanske duka lite vackrare, bjuda på lite godare kaka och så sätter vi ju blommor på borden förstås.
Hon väntar sig också att flera anhöriga kommer att lämna lite blommor eller godsaker utanför dörren under söndagen.
- Det brukar de göra också vanligtvis. Då hämtar de lite kläder eller godis och annat som de vet att deras anhöriga tycker om, berättar Lindfors-Nenonen.
Diskussion om artikeln