Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gunnar Larsson död i covid-19 – ledde IFK Göteborg då klubben var en tungviktare i Fotbollseuropa

Från 2020
Gunnar Larsson år 1995.
Bildtext Gunnar Larsson år 1995.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Göteborgs-Posten rapporterar att Gunnar Larsson är död efter att ha drabbats av coronaviruset. Han blev 80 år gammal och blir i synnerhet ihågkommen för sina insatser som fotbollsklubben IFK Göteborgs starka man.

Gunnar Larsson dog på måndagen i covid-19.

– Vi fick komma in till honom på sjukhuset och han var glad att vi kom. Han var glad över deras närvaro. Vi satt med honom vid sista andetaget, säger frun Maria till Göteborgs-Posten.

Han fyllde 80 år för en dryg månad sedan och var oroad över coronaviruset.

– När man är äldre är man ju i riskzonen mer än ni unga. Jag håller mig mest hemma, men tar promenader runt kvarteret i alla fall, sa han till tidningen.

IFK:s storhetstid

Larsson var ordförande för IFK Göteborg i nästan 20 år. Han tog över klubben år 1982, strax före den första segern i Uefa-cupen. I finaldubbelmötet besegrade den svenska klubben tyska Hamburger SV med 4–0 totalt.

IFK Göteborg skördade stora framgångar under sin guldera. Mellan 1982 och 1996 vann klubben tio svenska mästerskap på femton försök.

I Europa Leagues föregångare, Uefa-cupen, blev det två titlar. Förutom 1982 även 1987 då IFK Göteborg finalbesegrade skotska Dundee United med 2–1 totalt.

Utan Gunnar hade vi aldrig lyckats

– I ett större perspektiv har Gunnar varit en av Sveriges största idrottsledare genom tiderna. Sedan har hela han personifierat en stor del av IFK Göteborgs framgångsrika historia, säger IFK Göteborgs nuvarande ordförande Mats Engström till Göteborgs-Posten.

– Utan Gunnar hade vi aldrig lyckats med den bedriften man gjorde med två Uefa-cupguld och en topplacering i Sverige.

Inlagd i en vecka

Även i föregångaren till Champions League, Europacupen, klarade sig IFK Göteborg bra under Larssons tid. Säsongen 1984–85 gick klubben till kvartsfinal, 1985–86 till semifinal och 1988–89 till kvartsfinal.

I Champions League är säsongen 1994–95 IFK Göteborgs bästa. Klubben vann sensationellt sin grupp före Barcelona, Manchester United och Galatasaray. I kvartsfinalen blev det 2–2 hemma och 0–0 borta mot Bayern München och tyskarna gick till semifinal på bortamål.

Den säsongen vann Jari Litmanens Ajax Champions League efter 1–0 i finalen mot AC Milan.

Larsson har även varit engagerad i lokalpolitiken i Göteborg där han var en stark socialdemokratisk profil. Han har också suttit i styrelsen för det svenska fotbollsförbundet och var ordförande för Riksidrottsförbundet 2001–2005.

Enligt Göteborgs-Posten var Larsson inlagd på sjukhus i en vecka före han dog. Han sörjs närmast av sin fru och fyra barn.

Diskussion om artikeln