Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga nya konstaterade coronafall i Pargas - men med många vårdare i karantän krävs specialarrangemang

Från 2020
Ingången till hälsovårdscentralen i Pargas
Bild: Arash Matin/Yle

En vecka efter att Pargas hälsocentral meddelat att en anställd testats positivt för coronaviruset är läget lugnt; inga nya coronafall har konstaterats i staden. Men med många anställda i karantän krävs en del specialarrangemang.

Det var för en dryg vecka sedan en person som jobbar vid akut- och rehabiliteringsvdelningen vid Pargas hälsocentral hade konstaterats smittad av coronaviruset.

Personen hade varit i arbete under smittsam period och därför sattes såväl personal som patienter i karantän. Man räknade då med att över 40 personer kunde ha exponerats.

En vecka senare har inga nya coronafall konstaterats i Pargas.

Enligt tf social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström gick smittspårningen fort och man fick tag på alla som kunde ha exponerats för viruset. De som försatts i karantän har vid behov kunnat få hjälpa av staden med att till exempel handla eller sköta apoteksärenden.

- Vi har ett litet team som jobbar med smittospårning. Man är dagligen i kontakt med dem i karantän och frågar hur de mår och om de behöver hjälp med något.

Miia Lindström står i trappuppgången i Pargas stadshus.
Bildtext Miia Lindström, tf social- och hälsovårdsdirektör i Pargas.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Lindström beskriver nu läget som lugnt, även om det krävts en del specialarrangemang då två av tre anställda vid avdelningen i fråga är i karantän. För att kunna flytta över annan personal till avdelningen har man varit tvungna att göra avkall på övrig verksamhet.

En del av personalen, till exempel skolhälsovårdare och tandvårdspersonal, har redan från tidigare fått nya uppgifter.

- På det viset kunde en del av personalen flytta ganska fort. Men också läkarmottagningarna har ställt upp och minskat på en del av verksamheten för att kunna flytta över personal till den här avdelningen som är drabbad, berättar Lindström.

Lindström riktar ett speciellt tack till personalen som ställt upp för att lösa situationen, och till ÅUCS som varit ett stort stöd.

- Vi har haft en väldigt fin personal och förmännen har gjort sitt jobb bra. Samarbetet med ÅUCS infektionsavdelning varit jättefin och vi har kunnat samarbeta och konsultera infektionsöverläkaren.

Diskussion om artikeln