Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin till Yle om måndagens beslut: Vi följer läget noggrant och ändrar vår linje vid behov

Från 2020
Uppdaterad 05.05.2020 04:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

Statsminister Sanna Marin (SDP) beskriver coronavirusläget som det "nya normala" i Yles A-studio efter måndagens beslut att lätta på flera restriktioner.

Enligt Marin arbetar regeringen nu för att gradvis lätta på restriktionerna och samtidigt säkerställa att virusläget inte förvärras märkbart.

Hon säger att alla finländare måste vänja sig vid att covid-19 kommer att härja i samhället ännu en lång tid framöver.

– Det nuvarande läget är det nya normala.

Hon säger ändå att regeringen fortsätter att följa med läget noggrant och om det finns behov för det kommer regeringen att ändra sin linje.

"Ännu mycket att utreda"

Marin säger att många restriktioner och rekommendationer fortsättningsvis är i kraft och det beror på att det kommer att ta länge innan man kan återvända till hur det såg ut i början av året – ett liv utan begränsningar.

– Vi måste alla se till att vi uppfyller våra skyldigheter som medborgare, det vill säga att vi håller fysiskt avstånd till andra människor och tar hand om vår hygien.

Enligt Marin övergår Finland nu från omfattande restriktioner till att bekämpa viruset mer individuellt. Coronaviruset ska enligt Marin bekämpas genom att testa, spåra, isolera och behandla.

– Inom det här området har regeringen ännu mycket att utreda.

Mobilapplikation och produktion av skyddsutrustning aktuellt

Till frågor som bör utredas hör till exempel utvecklandet av en mobilapplikation för att spåra coronaviruset.

– Vårt mål är att en mobilapplikation kan tas i bruk under sommaren. På hösten eller före det kan det komma en andra våg av viruset. I det skedet skulle vi vara redo för att snabbt införa omfattande restriktioner.

En annan fråga gäller skyddsutrustning som det varit brist på under coronakrisen. Finlands egen produktion av skyddsutrustning är ännu inte tillräcklig för att lösa bristerna. Marin säger ändå att det inte råder någon akut brist på utrustning ännu.

– Men jag är fortfarande bekymrad över framtiden. Vi behöver få igång den inhemska produktionen så snart som möjligt.

Samma restriktioner i hela landet

Coronavirusläget ser mycket olika ut på olika håll av Finland och därför har frågan om det är rättvist att ha samma restriktioner i hela landet blivit aktuell. Allra flest smittor finns exempelvis i Nyland.

Ett exempel var restaurangverksamhet och reglerna kring det. Marin kunde inte lova att man på olika håll har olika strikta restriktioner.

– I det här läget är det otänkbart att stora sällskap, utan att bry sig om hälsoaspekterna, skulle kunna trängas på restaurang någonstans i Finland. Det här gäller hela landet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pääministeri Marin rajoitusten purusta: "Seuraamme tilannetta erittäin tarkasti ja tarvittaessa korjaamme linjaamme" skriven av Matti Konttinen.

Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln