Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledd videokonferens inbringade över sju miljarder euro för utveckling av ett coronavaccin - USA och Ryssland står utanför

Från 2020
Uppdaterad 05.05.2020 07:11.
En EU-ledd global videokonferens samlade in 7,4 miljarder euro för utveckling av ett gemensamt coronavaccin.
Bildtext En EU-ledd global videokonferens samlade in 7,4 miljarder euro för utveckling av ett gemensamt coronavaccin.

En EU-ledd videokonferens har inbringat 7,4 miljarder euro för utveckling av coronavaccin. Ledande EU-länder, Japan, Norge samt Kanada lovade att ge de största bidragen till en fond för att utveckla ett gemensamt vaccin som även distribueras i fattiga länder.

Stora länder som USA, Indien och Ryssland deltog inte i mötet och och lämnade sig därmed utanför projektet. Kina representerades däremot av sin EU-ambassadör.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllade resultatet av telefonkonferensen.

- Det här var en stark och inspirerande demonstration av internationell solidaritet, berömde Ghebreyesus.

EU hoppades att mötet skulle bana väg för globalt samarbete men det förverkligades inte helt, då USA och Ryssland lämnade sig utanför.

Ledare för bland andra Frankrike, Tyskland, Spanien, Kanada, Japan, Jordanien, Norge och Israel höll personliga anförande där de lovade att bidra till den gemensamma fonden.

Fattiga länder får också vaccin

Om och när ett vaccin har utvecklats kommer det också att delas ut till fattiga länder på ett jämbördigt sätt, enligt de deltagande länderna.

Pengarna skall användas för att koordinera olika vaccinprojekt och för att se till att läkemedelsbolag distribuerar vaccin även till fattiga länder, efter de dåliga erfarenheter som man fick av utbrottet av svininfluensa år 2009.

Ett eventuellt nytt vaccin skall distribueras till fattigare länder på ett jämbördigt sätt.
Bildtext Ett eventuellt nytt vaccin skall distribueras till fattigare länder på ett jämbördigt sätt.
Bild: imago images/Future Image/ All Over Press

Frankrikes president Emmanuel Macron, försäkrade att ett eventuellt "nytt vaccin inte kommer att tillhöra någon."

- De som upptäcker vaccinet kommer givetvis att betalas rättvist, men folk över hela världen kommer att få tillgång till det via organisationer som vi väljer ut, sade Macron.

Läkemedelsbolag som utvecklar vaccin får behålla sina rättigheter, men de måste sälja vaccin till rimliga priser som folk har råd med.

USA anses sig leda vaccinförsök

USA gav ut ett förringade uttalande, där man talade om den "europeiska givarkonferensen" och förklarade varför amerikanerna inte deltog i mötet.

- Förenta Staterna leder den globala responsen mot COVID-19 pandemin och har använt över en miljard dollar tillsammans med amerikanska läkemedelsföretag för att utveckla ett vaccin.

President Donald Trump hävdade på söndagen att USA kommer att ha utvecklat ett vaccin före årets slut. Många internationella experter betvivlar att det är möjligt i så snabb tidtabell, även om hela världen skulle samarbeta effektivt.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som var nära att dö efter ha smittats av coronaviruset, underströk att man inte vill att olika länder tävlar med varandra om ett vaccin.

- Det krävs en verklig global ansträngning för inget enskilt land eller bolag klarar av det har ensamt. Kapplöpningen för att hitta ett vaccin bör inte bli en tävling mellan olika länder utan ett gemensamt försök, sade Johnson.

Stora lakan om den "Globala responsen mot coronaviruset" har hängts utanför EU-högkvarteret i Bryssel.
Bildtext Stora lakan om den "Globala responsen mot coronaviruset" har hängts utanför EU-högkvarteret i Bryssel.

WHO fick stöd

Många ledare gav WHO sitt stöd i motsats till USA, som förra månaden stoppade sina utbetalningar till världshälsoorganisationen.

Norges statsminister Erna Solberg som var en av konferensens ordförande, hörde till dem som talade varmt för WHO.

- Det multilaterala samarbetet är viktigare än någonsin förut. Utan WHO skulle en effektiv och koordinerad respons mot coronapandemin inte vara möjlig, sade Solberg.

Norge och Japan var de största bidragsgivarna medan Frankrike, Italien och Tyskland lovade att bidra med omkring 500 miljoner euro var. EU ger en miljard euro till fonden.

Också privatpersoner bidrog, till exempel Bill och Melinda Gates stiftelse och Madonna, som bidrog med en miljon euro.

Fyra miljarder euro öronmärks för vaccinforskning och två miljarder för utveckling av olika vårdformer, 1,5 miljarder euro kommer att användas för coronatest.

Det är tillsvidare oklart exakt hur pengarna förvaltas, men den globala vaccinfonden Gavi kommer antagligen att spela en stor roll.

Källor: Reuters, AFP, the Guardian

Diskussion om artikeln