Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen efterlyser större testkapacitet - regeringens beslut om att lätta på restriktionerna får ändå godkänt

Från 2020
Uppdaterad 05.05.2020 10:14.
Kollage på Jussi Halla-aho (Sannf) och Petteri Orpo (Saml).
Bildtext Jussi Halla-aho och Petteri Orpo efterlyser tydligare riktlinjer och klarare siffror av regeringen.
Bild: Lehtikuva / Yle

Regeringens beslut om att lätta på coronarestriktionerna är helt rätt, anser oppositionsledarna Petteri Orpo och Jussi Halla-aho.
- Men det hjälper inte att man öppnar restaurangerna om ingen vågar gå på restaurang, sa Orpo då han besökte Yles morgon-tv på tisdag morgon.

- Det som är väsentligt nu är att försöka skapa en säkerhetskänsla hos finländarna. De måste kunna lita på att situationen är under kontroll, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Han menar att det inte hjälper att öppna restauranger, bibliotek och museer om finländarna inte vågar besöka dem.

- Testkapaciteten måste vara mycket högre än den är nu. Jag förstår inte varför kapaciteten fortfarande ligger på en så låg nivå. I Danmark testas 300 000 personer i veckan, i Finland några tusen, säger Orpo.

Han säger att han hade hoppats på en snabbare tidtabell från regeringshåll.

Antalet smittade kan öka igen tror Halla-aho

- Det är klart att man måste ha någon plan, men som statsminister Marin också sa så lever situationen hela tiden, det är omöjligt att säga hur läget ser ut om till exempel en månad, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Också han säger att det inte är någon lösning att öppna restauranger och annan service om finländarna håller sig hemma och inte vågar ut.

- Nu då vi uppmanas återvända till det normala finns det en risk för att antalet smittade ökar och det finns en risk för att en del begränsningar måste återinföras, säger Halla-aho.

Han anser att regeringen har tagit en onödig risk då man beslutat att öppna grundskolan för endast några veckor av vårterminen.

Orpo saknar siffror och anser att Finland ska följa Tyskland

- Vi borde följa Tyskland och Angela Merkel. Tyskland har fattat beslut om att R0-talet måste hållas under 1,1-1,2. I Finland ligger vi nu på 0,8. Jag anser att vi borde definiera ett R0-tal som inte får överstigas, som samhället känner till, säger Petteri Orpo.

Enligt honom skulle det här hjälpa både företag och privatpersoner att planera framåt.

- Jag saknar klara siffror, jag tror att hela samhället saknar klara siffror, säger Orpo.

Även Jussi Halla-aho anser att det behövs tydligare riktlinjer för när samhället kan öppnas upp och när begränsningar behöver återinföras.

-I något skede måste begränsningarna monteras ner oberoende av hur många som smittats, eftersom samhället helt enkelt inte överlever annars, säger Halla-Aho.

Horribla siffror skrämmer Orpo

Hetemäkirapporten som regeringen baserar sina beslut på förutspår att den finländska ekonomin går 5,5 procent på minus under år 2020, sysselsättning skulle sjunka till 71 procent.

- Den här siffran skulle betyda enorma skulder för Finland och bestående arbetslöshet. Räkningen kommer att vara helt horribel, därför behöver vi en ännu mer konkret plan på hur vi ska komma ur krisen och öppna ekonomin, säger Orpo.

Regeringens plan med större testkapacitet och uppföljning är bra enligt Orpo, men han saknar svar på hur det här i praktiken kommer att gå till.

Ideologiska projekt måste läggas på is anser Sannfinländarna

Jussi Halla-aho å sin sida anser att alla så kallade ideologiska projekt måste läggas på is under de kommande åren.

- Vi kan till exempel inte förlänga läroplikten i det här läget. Staten måste kunna prioritera och stryka sådant som inte har något att göra med den finländska välfärdsstaten, som utvecklingshjälp och pengar som sätts på invandring, säger Halla-aho.

- Vi måste försöka få ner antalet smittor till en sådan nivå att vi kan öppna Finland igen. Alla begränsningar kostar en massa både ekonomiskt och mänskligt. Sluträkningen för coronaepidemin skrämmer mig, säger Orpo.

Diskussion om artikeln