Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga regionala lättnader i restriktionerna – men evenemang med upp till 500 besökare kan få ordnas

Från 2020
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen ser spridningen av coronaviruset som en helhet och därför kan man inte införa regionala lättnader i restriktionerna. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det blir inget bifall på läkares önskan om lättare restriktioner i Österbotten jämfört med resten av landet. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) hänvisar till att viruset finns i hela landet och att regeringens beslut är till för att hålla helheten under kontroll.

Från läkarhåll har det förts fram en tanke om att införa lättare restriktioner i Österbotten eftersom spridningen av coronaviruset här hållits på en måttlig nivå jämfört med Nyland.

- Jag säger samma sak som för två veckor sedan när ni ställde samma fråga, viruset finns i hela landet och de linjedragningar som regeringen gör är för att hålla helheten under kontroll, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Yle Österbotten.

I klarspråk innebär det inga regionala lättnader.

Tillstånd för fler besökare kan ges beroende på områdets storlek

Henriksson poängterar att en del lättnader införs i hela landet från och med den 1 juni. Då höjs antalet personer som får samlas på en offentlig plats till 50 från nuvarande tio.

- Sen kommer det möjligheter för till exempel sommarteatrar, djurparker, nöjesparker - att kunna öppna upp för besökare på ett sådant sätt att man tar i beaktande områdets storlek.

Henriksson förklarar att man kan få tillstånd att ha mellan 50 och 500 personer på plats men det beror på områdets storlek.

- Om man har en sommarteater som låt säga normalt kan ta 150 åskådare, så kan det hända att man kan få tillstånd att ha 75 personer på en sådan plats.

Det är kommunen eller Regionförvaltningsverket som ger dylika tillstånd, beroende på hurudant evenemang det är frågan om.

- Det kommer förändringar. Härvidlag kommer det också att öppnas upp för olika evenemang i Österbotten i sommar under begränsade former, säger Henriksson.

Vill se innovativa besöksformer på äldreboenden

En av restriktionerna som inte kommer att lättas är besöksförbudet på sjukhus och andra vårdinrättningar.

- Dels handlar det om att trygga vårdkapaciteten och fortsätta trygga intensivvårdskapaciteten i hela landet. Av den anledningen behövs de möjligheter vi har via beredskapslagen att hålla den biten i skick.

Däremot kommer en uppmaning från regeringen till Social- och hälsovårdsministeriet och vidare till äldreboenden.

- Äldre som bor på serviceboenden behöver under ordnade förhållanden kunna få hålla sina sociala kontakter till nära och kära. Där har regeringen sagt att vi vill se att man från Social- och hälsovårdsministeriet går ut med rekommendationer om att möjliggöra det på mer innovativa sätt än hittills.

Diskussion om artikeln