Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad får jag göra? Vart får jag gå? Vi listar hur och när regeringen lättar på coronarestriktionerna

Från 2020
Uppdaterad 05.05.2020 15:33.
Kaffe.
Bildtext Kaféerna kan öppna stegvis från och med 1.6.
Bild: EPA/Oscar Rivera

Finland lättar på coronarestriktionerna, meddelade regeringen i måndags. Här listar vi de viktigaste restriktionerna som kommer att luckras upp och tidtabellen för när det kommer att ske.

Tidtabell över hur restriktioner och rekommendationer hävs
Bild: Henri Salonen

Bibliotek

Du kan genast börja låna böcker och material på bibliotek, men tills vidare är det inte tillåtet att vara i bibliotekens utrymmen. Från och med 1.6 är det ändå tillåtet att vistas inne på biblioteken. Också bokbussen får fortsätta sin verksamhet 1.6.

Restauranger och kaféer

Restauranger och kaféer får öppna stegvis från och med den 1 juni. Kundantal och serveringstider väntas begränsas. Allt beror ändå på hur det går då man börjar lätta på andra restriktionerna, och på den epidemiologiska lägesbild som kommer göras i ett senare skede.

Regeringen ska senast 13.5 behandla en ändring i lagstiftningen som möjliggör restriktioner som rör till exempel kundantal och serveringstider.

Resor och gränserna

Från och med den 14 maj kan du göra arbetsresor inom Schengenområdet, förutsatt att du har ett ordinarie anställningsförhållande eller ett arbetsuppdrag. Det här gäller även annan nödvändig trafik.

Regeringen avråder fortsättningsvis från fritidsresor, och Utrikesministeriets reseanvisningar förlängs. Inrikesministeriet utarbetar anvisningar för att stegvis öppna upp gränserna.

Fritidsanläggningar och idrottsevenemang

Fritidsanläggningar utomhus öppnas den 14 maj, begränsningen av sammankomster ska trots det iakttas. Från och med 1 juni är det möjligt att ordna idrottsevenemang och idrottsserier kan köra igång med specialarrangemang.

Simhallar och och andra idrottsanläggningar får även de slå upp sina dörrar 1.6.

Kultur och klubbhus

Allmänna lokaler så som statliga och kommunala museer, teatrar, Nationaloperan, kulturhus, Riksarkivets kund- och forskarsalar får ha öppet från och med 1.6.

Det gäller även klubbhus, ungdomslokaler, organisationers samlingslokaler, arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och arbetscentraler.

På djurparker, nöjesparker, bibliotek och biografer ska säkerheten tryggas genom att minska antal besökare och se till att avståndet mellan människor är tillräckligt.

Skolor, studier och jobb

Närundervisningen återupptas inom den grundläggande utbildningen och på daghem från och med 14.5.

De begränsningar som gäller gymnasier, yrkeslärosanstalter, högskolor och fritt bildningsarbete gäller tills 13.5, och det är möjligt att stegvis och kontrollerat återgå till närundervisning. Statsrådet rekommenderar ändå undervisningen ordnas på distans till terminens slut.

Det rekommenderas fortfarande att arbeta på distans, det här bedöms på nytt efter sommaren.

Sammankomster och besök

Stora offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare är förbjudna tills 31 juli. Det blir alltså inga festivaler före tidigast i augusti.

Från och med 1.6 är det möjligt att lätta på restriktionerna som gäller förbud på sammankomster för fler än tio personer, och sammankomster på maximalt 50 personer tillåts. Gränsen på 50 personer gäller också för tillställningar, kulturevenemang, hobbyevenemang och religiösa tillställningar.

Personer över 70 år rekommenderas fortsättningsvis att undvika fysiska kontakter i mån av möjlighet. Personer i riskgruppen uppmanas att använda eget omdöme vad beträffar rekommendationen.

Begränsningarna som gäller besöksförbud på sjukhus, vårdhem och äldreboenden gäller tills vidare. Det här bedöms på nytt i juni. Vård- och omsorgsenheter jobbar på att hitta nya rutiner som skulle möjliggöra sociala kontakter på ett tryggt sätt.

Här kan du se regeringens presskonferens och vår liveblogg från i går.

Artikeln uppdaterad 5.5 klockan 15.30: Ordet sammankomster ändrades till tillställningar i grafikens sista fält.