Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangbranschen och biblioteken hurrar – men vägen tillbaka är lång och krokig

Från 2020
Bokhyllor i ett bibliotek och mat på en bricka.
Bildtext Det är nu möjligt att låna böcker på bibliotek, från och med 1.6 kan man också vistas i bibliotekens utrymmen.

Centrumbiblioteket Odes bibliotekschef Anna-Maria Soininvaara säger att biblioteket var rätt väl förberedd på att börja låna ut böcker igen.

– Vi tänkte att vi säkert får öppna den 14 maj, så det var en positiv överraskning att vi får börja låna ut böcker redan nu. Alla planer var klara, men det praktiska behöver finslipas lite, säger Soininvaara.

Det viktigaste just nu är att få ut alla reserverade böcker som väntar på sina lånare på biblioteket, för att få mera utrymme.

– Vi måste bara se till att säkerhetsavstånden fungerar och att det inte är för många människor i utrymmena. Det är viktigt att instruktionerna är tydliga, säger Soininvaara.

Bibliotekschef Anna-Maria Soininvaara
Bildtext Odes bibliotekschef Anna-Maria Soininvaara säger att de praktiska arrangemangen ännu behöver lite justering.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Säkerhetsåtgärder gäller också på Ode

Biblioteket har beställt plexiglas till sina kunddiskar som inte ännu har kommit, men tas i bruk så fort som möjligt. Dessutom ska instruktioner för besökarna skrivas och översättas till olika språk.

Ode hade tre miljoner besökare i fjol. Hittar besökarna tillbaka?

– Det hoppas jag att de gör, men som sagt - med säkerhetsavstånd. Vardagen här ser inte heller likadan ut som den gjorde i början av januari.

E-böcker populärare än någonsin

Under undantagstillståndet har näthandeln fått ett klart uppsving och också biblioteken har märkt att efterfrågan på elektroniska produkter har ökat.

– Populariteten har ökat något otroligt. Särskilt utlåningen av e-böcker har ökat explosionsartat. Vi har också streamat evenemang under hela den här tiden, nästan dagligen.

Att regeringen nu öppnar biblioteken igen tycker Soininvaara är en fin gest.

– Jag är så glad att regeringen tänkte att biblioteken har ett sådant här symboliskt värde och att regeringen värderar dem högt. Vi har fått så många frågor om när vi kan öppna igen, så biblioteken är nog viktiga för finländarna.

Restaurangbranschen: Ett fantastiskt beslut

Turism- och restaurangförbundet MaRa:s vd Timo Lappi är inne på samma linje.

– Det var ett fantastiskt bra beslut. För var dag som restauranger och andra servicetjänster är stängda går det neråt för branschen, säger Timo Lappi.

– Det här beslutet är väldigt viktigt för de anställda. Det är viktigt att de får fortsätta med sin normala vardag - om än en ny normal vardag.

Timo Lappi, toimitusjohtaja, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa.
Bildtext MaRa:s vd Timo Lappi säger att återhämtningen kommer att ta tid.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Det stödpaket till servicebranschen som regeringen nu förhandlar om måste vara tillräckligt stort, poängterar Lappi.

– MaRa och servicefacket PAM är ense om att stödet måste vara minst 350 miljoner euro. Allt mindre än det är för lite och i sådana fall måste samhället också vara beredda på att det leder till konkurser och massarbetslöshet, säger Lappi.

– Det är tråkigt att vi måste tigga av staten så här. Men vi får varken igång verksamheten eller folk på jobb om paketet inte är tillräckligt omfattande.

Återhämtningen tar minst ett år

Är det då möjligt för branschen att återhämta sig under sommaren?

Nej, säger Lappi.

– Det är nog i praktiken omöjligt. Å ena sidan kommer folk säkert att vara försiktiga i sitt konsumerande, å andra sidan står utländska gäster för en mycket stor andel - och de saknas helt just nu.

Lappi tror att branschen tar igen sig först om drygt ett år.

– Restaurangerna kan eventuellt börja återhämta sig nästa vår. För hotell och annan typisk turismnäring får vi nog tala om tidigast hösten 2021. Vi måste komma ihåg att till exempel en utländsk kongressresenär använder väldigt mycket pengar.

Finländarna har ett stort ansvar

Timo Lappi påminner om att branschen nu är helt beroende av inhemska kunder. Han hoppas att finländarna nu reser i Finland, konsumerar finländska produkter och köper finländska livsmedel framöver.

– Det verkar finnas en fin vi-anda som stöder det inhemska just nu. Efterfrågan på branschens tjänster finns också och människor längtar efter att gå ut och träffa sina vänner. Det är vår uppgift att se till att de känner sig trygga och att vinna kundernas tillit.

Och ett beslut som regeringen kom med i går glädjer Lappi lite extra:

– Att nöjesparkerna får öppna till sommaren. Det var en jättebra nyhet!

Diskussion om artikeln