Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hackern Benjamin Särkkä är orolig över framtidens övervakningssamhälle

Från 2020
Kod-illustration
Bild: Yle/Mårten Seiplax

Kanske börjar vi självcensurera våra tankar, kanske sätts vi i fack som en algoritm bestämt redan i skolåldern. Hackern och datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä menar att vi inte är allt för långt ifrån dystopisk science fiction.

Artikeln är skriven i samband med podden Lägsta domstolens senaste avsnitt om övervakningssamhällen

Nu kan staten läsa dina tankar: "Till och med Hitler hade tyckt att det här är creepy"

39:12

Vi är många i samma båt - vi delar vilt med oss om var vi är, vad vi gör där, hur vi mår, vad vi tycker om, vad vi köpt och kanske varför politiker X är fullkomligt dum i huvudet.

Och vi gör det inte bara med våra vänner, vi gör det öppet för många att läsa. Och utan att vi vet om att vi riktigt godkänt det är det helt okej för informationsjättarna att sälja den datan vidare.

Om George Orwell eller Aldous Huxley hade vetat om att det de förutspådde på 1930- och 40-talet mer eller mindre skulle ske skulle de nog inte begripa vad en människa frivilligt kan gå med.

Men vi är många som inte ser samtiden som någon dystopisk storebrorsroman från förra seklet. Vi ser möjligheterna och smidigheten - vi kan ju bygga varumärken av oss själva, vi behöver inte ta del av en massa annonser som inte berör oss och så är det ju fint hur människor öppnat upp sig kring sitt (o)välmående nuförtiden.

Så vi frågar oss själva “är det nu hela världen om facebook och google vet en massa om oss?”

Benjamin Särkkä, hacker och datasäkerhetskonsult, ser på saken på ett lite annat sätt.

– Jag brukar svara på den frågan genom att fråga om det är okej om jag sätter upp en webcam i din dusch. Folk verkar bry sig om sin integritet men inte på internet, säger Särkkä.

Kuvassa poseeraa hakkeri Benjamin Särkkä.
Bildtext Benjamin Särkkä
Bild: Ilmari Fabritius

Världen är större än du och jag

Som ett exempel nämner Benjamin Särkkä ett flygfält och hur vi inte får prata om bomber. Okej, få av oss pratar särskilt mycket om bomber annars heller, men poängen är att du vet att du är övervakad och att bomber inte är kosher att snacka om just där.

Så du talar inte om bomber. I stället självcensurerar du dig medan alla dina tankar kretsar kring sprängdeg och avtryckare.

Sätt in samma självcensur på ett helt samhälle - om vi går så långt att vi vet att vi konstant bevakas kan vi i slutändan börja censurera bort också friska, hälsosamma och mänskliga tankar.

– Tänk om vi slutar tänka kritiskt på makten, frågar sig Särkkä.

Men inte missbrukar ju makten mina uppgifter

Vi lever i en demokrati och det är lätt att tänka att makthavarna är vanliga människor helt som oss fast med kompetens att fatta stora beslut. De flesta av oss litar väl ändå på att vår nuvarande valda makt inte skulle använda det privilegiet emot oss.

Mitt i allt är människor brottslingar över saker som inte har varit olagligt då de har sagt det

I samma naiva tankevärld litar vi på att våra lagar och regelverk förhindrar missbruk av vår data.

Särkkä säger då att det må vara så just nu, men datan försvinner ingenstans. Vi vet inte hur lagstiftningen eller makten ser ut om 20 år.

– Tänk om det mitt i allt är olagligt att tala om klimatförändringen för att det anses som rebelliskt beteende av den regeringen? Mitt i allt är människor brottslingar över saker som inte har varit olagligt då de har sagt det, säger Särkkä.

Slavar till systemet

Låt oss dyka längre ner i dystopin. Benjamin Särkkä tar tv-serien Westworld som exempel. I seriens tredje säsong finns ett företag som köpt upp en massa användardata som företaget använder i en maskin som förutspår allt om människors liv.

– Det låter som science fiction men det är inte hemskt långt ifrån var vi är nu, säger Särkkä.

Tanken är en algoritm kan förutspå trovärdiga scenarion om vår potential utgående från den data som finns på oss.

Säg att din data går igenom den processen då du söker jobb - eller ännu tidigare - sorterar dig i olika klasser redan medan du går i skolan.

– Mitt i allt lever vi i en utopi för en hemskt liten del av världen men en hemskt stark dystopi för resten, säger Särkkä.

Lyssna på Lägsta domstolen för att höra mer om övervakningssamhällen

Nu kan staten läsa dina tankar: "Till och med Hitler hade tyckt att det här är creepy"

39:12

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln