Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till Yle: Regeringen har enats om ett restaurangstöd för fasta kostnader och löner

Från 2020
Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson på rad under en presskonferens.
Bildtext Regeringen informerade i måndags om att restaurangerna snart kan öppna.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Regeringen har nått en överenskommelse om stödet till restaurangerna och kommer att presentera det på torsdag, enligt uppgifter till Yle Uutiset. Enligt uppgifterna följer stöden i stort den modell som diskuterats tidigare.

För knappa två veckor sedan informerade regeringen om att den fortsätter bereda en tudelad stödmodell.

Den första delen handlar om att kompensera restaurangerna för deras fasta kostnader. Den andra handlar om att få restaurangerna att återanställa personal.

Det har inte skett några större förändringar vad gäller stödet för fasta kostnader. Under beredningen har modellen preciserats så att små restauranger får mer stöd än stora i relation till omsättningen.

När det gäller stödet för återanställning har regeringen insett att deras ursprungliga plan att ge stöd till restaurangerna för att de ska kunna återanställa permitterad personal är svår att genomföra rent lagtekniskt.

Enligt Yles uppgifter förbereder regeringen nu en stödmodell som grundar sig på restaurangernas lönekostnader.

På så sätt skulle företagen få stöd både för de redan anställda och för nyanställningar.

Den här modellen underlättar behandlingen av ansökningarna eftersom stödsumman är lätt att räkna ut.

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat har Arbets- och näringsministeriet föreslagit ett restaurangstöd på 150 miljoner euro. Inom regeringen har det förekommit oenighet gällande hur stor summan ska vara.

Extra noggrannhet har gjort att frågan dragit ut på tiden

Riksdagens beslut om att stänga restaurangerna kom i början av april. Den 4 april skulle restaurangerna stänga sina dörrar.

Regeringens fick då ta sig an uppgiften att skapa en ny stödform från ingenting – ett uppdrag som visade sig vara rätt knepigt.

På grund av kritiken mot den företagsfinansiering man kommit överens om tidigare har regeringen nu också varit mån om att undvika att något går fel.

Därför har regeringen tagit god tid på sig för att täppa till eventuella kryphål.

Olika åsikter om stödets storlek – Centern mest restriktiv

Dessutom har det förekommit oenighet gällande stödets storlek.
Centern har varit mest restriktiv och ansett att 150 miljoner euro är för mycket pengar för ändamålet.

Centerpartisterna påminner om att restaurangbranschen redan har beviljats 25 miljoner euro i stöd genom andra kanaler. Partiet för fram att det finns många andra branscher som behöver hjälp.

De övriga partierna har betonat att det är riksdagen som med sitt beslut tvingat restaurangerna att stänga. Därför har grundlagsutskottet krävt att restaurangerna ska få skälig ersättning.

I offentligheten har Centern ändå nekat till att partiet skulle motsätta sig stöd till restaurangerna.

Partiets ordförande, finansminister Katri Kulmuni, sa i Morgonettanförra veckan att det förekommer påståenden i offentligheten som hon och andra centerpartister upplever som sårande.

– Det är viktigt att vi får till stånd ett företagsstöd såsom riksdagen har förutsatt, sa hon.

Regeringen berättade i måndags att restriktionerna gällande restaurangerna gradvis kommer att lyftas. Från och med den 1 juni får restauranger och kaféer öppna sina dörrar igen – om sjukdomsläget tillåter det.

En del regler om kundantal och öppettider kan fortsättningsvis gälla.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ylen tiedot: Hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin – esitys annetaan torstaina skriven av Hannu Tikkala.

Eva Brunell har översatt texten.